ZETApress

hírportál

Ismeretterjesztő film Daliról

Salvador Dali A halhatatlanság nyomábanSalvador Dali ? A halhatatlanság nyomában című 105 perces, színes, feliratos spanyol ismeretterjesztő filmjének sajtóbemutatóján voltunk délelőtt a Puskin Moziban. Rendező: David Pujol, korhatár: 12 év.

Január 24-én érkezik a mozikba A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része, amely a szürrealizmus mestere, Salvador Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. Az átfogó művészeti portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját ? ekkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát ? egészen 30 évvel ezelőtt, 1989. január 23-án bekövetkezett haláláig.

A Gala?Salvador Dali Alapítvány gondozásában készült film végiglátogatja mindazokat a helyszíneket, amelyek kiemelkedő szerepet játszottak a művész életútjában: többek között Portiligatót, az egyetlen, saját tulajdonában álló műhelyt és otthont; Figuerest, a szülővárosát, ahol létrehozta a Dali Múzeumot, valamint Púbolt, ahol az a kastély található, amit Dali szerelme jeléül Galának ajándékozott, valamint Párizst és New Yorkot, ahol jelentős kiállításai voltak.

A művészettörténet egyik legkülönösebb alkotójának életét szakértők közreműködésével, többféle nézőpontból ismerhetjük meg a filmben. Művészettörténészek, a festőhöz közel álló családtagok interjúi és eddig sosem publikált fotók és levelek mellett maga a kontempláló Salvador Dali és a remekművek felvételei teszik teljessé a képet az extravagáns bajusz mögött rejlő művészről és emberről, akit mára a legnagyobb mesterek közé sorolunk.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rBVUOdmsq34[/youtube]

A film kiemelt budapesti vetítőhelye A művészet templomai-sorozat többi epizódjához hasonlóan az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol január 24-től műsorrenden látható. Emellett országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén is vetítik.

Szóljon hozzá!