ZETApress

hírportál

Guerilla Göteborgban

A Guerilla világpremiere Göteborgban lesz. Kárpáti György Mór a Filmalap Inkubátor Programjában készült alkotása Észak-Európa legnagyobb filmfesztiválján a legjobb első-filmnek járó Ingmar Bergman-díjért versenyez ? tudatta Tamás Dorka.

Ma hozták nyilvánosságra a szervezők a január 25-én kezdődő és február 4-ig megrendezendő Göteborgi Nemzetközi Filmfesztiválon programját. Kárpáti György Mór: Guerilla című alkotásának világpremierje lesz, ahol a filmrendező a legjobb első-filmnek járó Ingmar Bergman-díjért versenyez. 1849-ben, a világosi fegyverletétel után sokan még nem tudják, hogy a szabadságharc elbukott. A történet két testvér viszonyán és egy szerelmi háromszög történeten keresztül mutatja meg az erdőben harcoló fiatal gerillák életét, és tesz fel kérdéseket bátorságról és felelősségről. A Guerilla a Filmalap Inkubátor Programjának 64 millió forintos támogatásával készült és március 7-én kerül a hazai mozikba a Mozinet forgalmazásában. A világosi fegyverletétel 170. évfordulója különös aktualitást ad a filmnek.

1849-ben, a világosi fegyverletétel után sokan még nem tudják, hogy a szabadságharc elbukott. Barnabás korábban megszökött a sorozás elől, az öccse vonult be helyette. Csak most, a vereség után csatlakozik a tizen-huszonéves, erdőben bujkáló gerillákhoz. A bűntudattól hajtott fiú bízik benne, hogy hazaviheti a testvérét, de egy hazugsága folytán besorozzák, így maradnia kell. Közel kerül egy lányhoz, aki a sebesülteket ápolja, és akibe az öccse szerelmes: ez tovább szítja a fivérek közötti ellentéteket. Barnabásnak hamarosan olyan döntéseket kell hoznia, amelyeknek egyre súlyosabb következményei lesznek. A Guerilla hiteles korrajz: a film készítőinek célja, hogy a historizáló szemlélet helyett a közeli perspektíva használatával mutassák meg az 1848/49-es időszak hangulatát, az ismeretlen hősök néhány napját az erdő mélyén.

A Göteborgban megrendezett fesztivál Észak-Európa legnagyobb filmes eseménye, melyen több mint 500 alkotást vetítenek a világ 80 országából. Ingmar Bergman a Göteborg Filmfesztivál tiszteletbeli elnöke volt 2007-ben bekövetkezett haláláig. Az ő kezdeményezésére a fesztivál minden évben díjat ajánl fel a legjobb elsőfilmes rendező számára. Ebbe a versenybe olyan alkotókat hívnak meg, akik széles értelemben véve műveikben egzisztenciális kérdéseket boncolgatnak és dinamikusan, kísérleti módon viszonyulnak a filmes eszközökhöz. Korábban olyan rendezők kapták meg az Ingmar Bergman-díjat, mint Andrea Arnold, Alice Rohrwacher, Pietro Marcello és Derek Cianfrance.

[youtube]https://youtu.be/McvyiBEt8dw[/youtube]

Kárpáti György Mór az SZFE filmrendező szakán végzett a Máthé Tibor operatőr és az Enyedi Ildikó rendező-forgatókönyvíró vezette osztályban. Utóbbi mentorként segítette a Guerilla létrejöttét. A főszereplők: Váradi Gergely, Mészáros Blanka, Vilmányi Benett, Radetzky Anna, Orbán Levente, Páll-Gecse Ákos és Vlagyimir Szvirszkij. A filmet Hartung Dávid fényképezte és Duszka Péter Gábor vágta. A dramaturg: Lányi Zsófi, a jelmeztervező: Szlávik Juli, a látványtervező: Antal-Fógel Adrienn, a zeneszerző: Asher Goldschmidt, a hangmérnök: Balázs Gábor. Az alkotást a Proton Cinema gyártotta, producere: Petrányi Viktória.

Szóljon hozzá!