ZETApress

hírportál

Román groteszk a mozikban

Hannah Arendt, Odesszai mészárlás, 1941, archív felvételek, antiszemita viccek, korhű lőfegyverek, Antonescu-idézetek. Mariana, a fiatal rendezőnő mindezt szeretné belesűríteni új, dramatizált, történelmi tablójába. A rendezés mellett a magánéletben is nehézségekkel kell megküzdenie, de mindkét területen helyt áll és nem enged az igazából.

Bánom is én, ha elítél az utókor! Ezzel a mondattal vette kezdetét a keleti fronton zajló etnikai tisztogatás, amiről 1941 nyarán a Minisztertanácsban hoztak döntést. A film kísérletet tesz arra, hogy megvilágítsa az Antonescu-idézet hátterét és elősegítse a történelmi múlttal való szembenézést. A próbák során múlt és jelen, fikció és valóság keveredik, ősi hiedelmek elevenednek meg, régi sebek szakadnak föl, és a politika is szeretné az egészet betiltani. Radu Jude: Bánom is én, ha elítél az utókor című filmje egy groteszk, ám járható utat mutat a társadalmi méretű történelmi szembenézésre.

A Bánom is én, ha elítél az utókor című 139 perces magyar feliratos román filmdráma az idei Karlovy Vary Filmfesztiválon debütált, ahol a fesztivál történetének első román játékfilmjeként elnyerte fődíjat, a Kristály Glóbuszt, valamint az Europa Cinema Label-díjat is. A filmet Románia a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra jelöli.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=h0ukIUS0cYQ[/youtube]

Rendező és forgatókönyvíró: Radu Jude. Szereplők: Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilincha Manolache. Korhatár besorolás: 16E. Sajtóbemutatója kora délután volt a Fő utcai Francia Intézetben, premier előtti bemutatója holnap 20:30-kor lesz a Toldi Moziban. Tervezett bemutató: 2019. január 24-e a magyarhangya forgalmazásában.

Szóljon hozzá!