ZETApress

hírportál

Van Gogh búzamezői

Van Gogh a mozikbanBúzamezők és borús égbolt ? Vincent Van Gogh remekművei a mozivásznon. A művészet templomai című ismeretterjesztő mozifilm-sorozat következő része Van Gogh munkásságát egy új szempontból vizsgálja.

A holland Kröller-Müller Múzeum tárlatát részletesen bemutató film premier előtt már holnaptól látható az Uránia Nemzeti Filmszínház műsorán, november 22-től pedig országszerte számos további helyszínen. Sajtóbemutatója ma délelőtt volt a Puskin moziban.

Négy éve indult útjára A művészet templomai című ismeretterjesztő filmsorozat, amely a modern mozitechnológia nyújtotta lehetőségeket kihasználva új szemszögből mutatja be az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit és remekműveit. A művészettörténeti narrációt a műkincsek páratlanul részletgazdag közeli felvételeivel és rövid életrajzi jelenetekkel vegyítő alkotások lehetővé teszik, hogy a nézők valóban belefeledkezhessenek a mesterek életművébe és remekműveik szépségébe.

A sorozat következő epizódjában Vincent Van Gogh munkássága egy egészen új nézőpontból kerül megközelítésre: a holland festőzseni műveinek legnagyobb magángyűjteményével rendelkező személy, Helene Kröller-Müller (1869?1939) szemszögéből, aki a festő közel háromszáz alkotását vásárolta fel a XX. század elején. Miközben a film végigköveti a műgyűjtő nő és Van Gogh életútját, végigvezeti a nézőket a De Huge Veluwe Nemzeti Park területén található Kröller-Müller Múzeum páratlan építészeti csodáján és a benne megtalálható felbecsülhetetlen értékű műalkotásokon. Az alkotás vezérfonalul szolgáló másik kiállítás a vicenzai Basilica Palladiana: Búzamezők és borús égbolt között című tárlata, amely negyven festményt és nyolcvanöt rajzot vonultat fel a Kröller-Müller Múzeum gyűjteményéből. Van Gogh egzisztenciális és lelki vívódásai testvére, Theo leveleinek egy-egy bekezdésén keresztül tárulnak fel a filmben, amely Párizstól Provence-ig a festő különböző lakhelyeire is elkalauzolja a nézőket.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=dVi47XSpWEI[/youtube]

A film különlegessége, hogy átfogó módon bemutatja mind a gyűjteményeket, mind a művészet iránti lángoló szenvedélyt, ami a létrejöttéhez vezetett. Amellett, hogy Van Gogh művészetét és zsenialitását hivatott bemutatni, segít megérteni a rajz fontosságát is a művészeti stílusában. Bár látszólag ösztönszerűen megalkotott, festményeinek létrejöttét hosszú felkészülési folyamat előzte meg és ennek eredményeképp vázlatok helyett már önmagukban is kész művészeti alkotások születtek, amelyekben már megtalálhatóak a festményeire jellemző vonalvezetések.

A film premier előtt már november elsejétől látható az Uránia Nemzeti Filmszínház műsorán, november 22-től pedig országszerte számos további helyszínen, többek közt a budapesti Várkert Bazárban, Debrecenben, Szegeden, Szolnokon, Szombathelyen, Tapolcán, Jászberényben, Szigetszentmiklóson és Szentendrén. A vetítési helyszínek részletes listája Facebook-oldalukon olvasható.

Szóljon hozzá!