ZETApress

hírportál

Filmszemle februárban

A 41. Magyar Filmszemle február 2-től 8-ig ? keddtől hétfőig ? tart, a vetítéseknek a Palace MOM Park és az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont. A nyitóünnepségre február 2-án a Palace MOM Parkban kerül sor, az idei szemle nyitófilmje Jancsó Miklós: Oda az igazság című alkotása lesz.

A szemlére összesen 36 játékfilm, 134 kisjátékfilm, 169 dokumentumfilm, 35 tudományos-ismeretterjesztő film és 10 tévéfilm jelentkezett. Ebből összesen 356 alkotás ? 22 játékfilm, 132 kisjátékfilm, 158 dokumentumfilm, 35 tudományos ismeretterjesztő és 9 tévéfilm ? nevezett a versenyprogramba.

A magas nevezési számra való tekintettel idén is elő-zsűrik tettek javaslatot a versenyprogram kialakítására, melynek keretében a döntések alapján 16 játékfilm, 33 kisjátékfilm, 30 dokumentumfilm és 7 tudományos-ismeretterjesztő kerül vetítésre. A tévéfilm kategóriában minden versenybe nevezett film bekerült a programba.

A játékfilm kategóriában a versenyszekcióba kerülő filmek mennyiségét a szemletanács határozta meg a beérkező nevezések száma alapján. A kisjátékfilmes elő-zsűri tagjai: Kocsis Ágnes, Mészáros Péter, Tóth Zsolt. A dokumentumfilmes elő-zsűri tagjai: Dér András, Muhi Klára, Papp Bojána, Sári László, Varga Balázs. A tudományos-ismeretterjesztő elő-zsűri tagjai: Bálványos Huba, Pölöskey István, Török Zoltán.

A megszokottól eltérően ezúttal a záróünnepség keretein belül adják át az Életmű-díjakat is. A 41. Magyar Filmszemle Életmű-díjasai: Révész Gitta fénymegadó, Nagy Anna színésznő, Szoboszlay Péter animációs filmrendező, Zsombolyai János operatőr-rendező, Pásztor József gyártásvezető és Djoko Rosič színész. A díjkiosztó gálával egybekötött záróünnepséget február 8-án a SportMax2 Sport-, szabadidő- és rendezvényközpontban rendezik.

A 41. Magyar Filmszemle vidéki vetítései január 29-én, pénteken, Keszthelyen kezdődnek. A további vidéki vetítések Gyöngyösön, Veszprémben és Balassagyarmaton a szemle nyitónapját megelőzően zajlanak.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szabolcs Berlinben | ZETApress
  2. A doboz a Toldiban | ZETApress

Szóljon hozzá!