ZETApress

hírportál

Bírálják az Avatart

Háborúellenes kirohanásnak tartják az Avatart. Több konzervatív kritikus is bírálta az Avatar szerintük Amerika-ellenes mondanivalóját, amely átvitt értelemben a felkelők mellé áll az amerikai katonákkal szemben. Többen hamisnak tartják a természetábrázolást és a Na?vik megjelenítését is ? tudatta a Védegylet.

Amerikai konzervatívok támadják a mozikban világszerte nagy sikereket elérő Avatart és személyesen James Cameron rendezőt a film háborúellenes és különböző politikai üzenetei miatt. Befolyásos konzervatív újságok károsnak tartják a szerintük átlátszó mondanivalót az egymilliárd dolláros bevételt is meghaladó filmben.

John Nolte konzervatív filmkritikus szerint az Avatar egy alig leplezett, durva és leegyszerűsített sci-fi allegória, amely egy sor kritikát fogalmaz meg az Egyesült Államokkal szemben, kezdve az állam alapításától egészen az iraki háborúig.

Az ABC News által idézett konzervatív bírálatok szerint egyértelmű a párhuzam a Cameron filmjében szereplő, a Pandora bolygón élő Na?vik kárára a bolygó ásványkincsének megszerzésére törekvő RDA vállalat és az olyan védelmi cégek között, mint amilyen a Halliburton és a Blackwater. A konzervatívoknak a háborúellenes üzeneten kívül nem tetszenek a vallásos és környezetvédő témájú utalások sem.

Jonah Goldberget, a National Review magazin szerkesztőjét felháborítja, ahogy Cameron a konzervatív és liberális értékrend szembenállását ábrázolja. Azt pedig közhelyszerűnek tartja, ahogy a film támadja George Bush volt amerikai elnök iraki háborúját, ráadásul még a vietnami háborúval is párhuzamot von. John Podhoretz, a Weekly Standard kritikusa mélyen Amerika-ellenesnek bélyegezte a filmet, amiért szerinte arra sarkallja a közönséget, drukkoljanak, hogy az amerikai katonák a filmben veszítsenek a ?felkelők? elleni harcban.

Ross Douthat, a Conservative magazin szemleírója a The New York Times-ban azért támadta Cameront, ahogy a film a vallással bánik. Szerinte a film a panteizmusnak, annak a hitnek a védelméről szól, amely Istent a természettel azonosítja. Travis Kavulla konzervatív Afrika-kutató kifogásolta, hogy a film hamis képet festve ártatlan áldozatokként mutatja be a Na?vikat, azt sugallva, hogy az egykori vadászó-gyűjtögető népek mindig harmóniában éltek a természettel. Hiteltelennek minősítette a cameroni romantikus természetábrázolást, a hollywoodi etikának egy idegen fajban való megjelenítését.

Az ABC olyan véleményeket is idézett, amelyek szerint az Avatart nem szabad olyan komolyan venni, ahogy azt egyes konzervatív kritikusok teszik, akik számára nem ez az első film, amelyet liberális elfogultsággal vádolnak.

James Cameron nyitott a vitára a filmről. Az NBC műsorában kifejtette, mi a film politikai üzenete: azt akarta ábrázolni, ahogy a mohóság és az imperializmus lerombolja a környezetet, ebben az esetben Pandora érintetlen világát. ? Ez egyfajta visszatekintés magunkra ebből a másik világból, pillantás arra, mit művelünk mi itt ? fogalmazott a rendező.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. SANCTUM 3D | ZETApress

Szóljon hozzá!