ZETApress

hírportál

Hildebrand életműdíjas

A szeptember 14-én péntektől 23-án vasárnapig tartandó 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjasa idén Hildebrand István ? tudatta Kubik Elvira. Az 1928-ban született alkotó a magyar filmművészet egyik legjelentősebb operatőre. Ő fényképezte az 1960-70-80-as évek leglátványosabb produkcióit.

Keleti Márton és Várkonyi Zoltán alkotótársaként többek között olyan sokmilliós nézettségű sikerfilmeket jegyez, mint A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán vagy a Miskolcon is bemutatásra kerülő, frissen restaurált örökzöld vígjáték, A veréb is madár, a Marton Endre által rendezett Katonazene vagy Fejér Tamás Cannes-i versenyfilmje, a Kertes házak utcája. Olyan népszerű európai tévésorozatok operatőre is volt, mint a Sztrogoff Mihály, utolsó előtti munkája pedig egy korszakos remekmű, Bódy Gábor: Psyché című filmje volt, amelyben káprázatos újító szín- és trükkmegoldások egész arzenálját vonultatta fel.

Az Életműdíj átadására szeptember 22-én szombaton a 15. Jameson CineFest záróünnepségén kerül sor. Előző nap 19 órától a Magyar Nemzeti Filmarchívum szakmai felügyeletével a Magyar Filmlaborban teljes-körűen restaurált vígjáték, A veréb is madár vetítésével, beszélgetéssel, valamint Kocsis Tibor és Konecsny Emőke: Jelenetek egy operatőr életéből című portréfilmjének bemutatásával idézik fel egy kivételes pályaképet a magyar nyelvű programon.

Szóljon hozzá!