ZETApress

hírportál

Világsztárok a Film Maratonon

II. Budapesti Klasszikus Film Maraton 2018Jobbnál jobb filmek esténként ingyen a Szent István téren, több mint 60 örök klasszikus kedvezményes áron az Uránia és Toldi mozikban, jön Claudia Cardinale, Klaus Maria Bandauer, Jean-Marc Barr és a világ legjobb filmes szakemberei: szeptember 4-én indul a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton ? tudatta Kubik Elvira sajtófőnök.

A II. Budapesti Klasszikus Film Maratonholnap egy szakmai workshoppal kezdődik a Francia Intézetben a filmmegőrzésről és a film közoktatásban betöltött szerepéről. De láthatunk itt magyar sci-fit a 30-as évekből, előadást Az aranyember című Jókai regény filmváltozatairól, és betekintést nyerhetünk Abel Gance 10 órás Napóleon-filmjének kalandos restaurálási történetébe is. A Maraton holnapi nyitóestjén a restaurált, Oscar-díjas Mephistót vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Koltai Lajos Oscar-díjra jelölt operatőr és a főszereplő, Klaus Maria Brandauer jelenlétében.

Szeptember 5-e szerda és 9-e vasárnap között 60 filmóriást (pl. 2001 Űrodüsszeia, Ridley Scott Párbajhősök, Federico Fellini 8 és fél, a Pomádé, Milos Forman Amadeus, Mészáros Márta, Sára Sándor és Szabó István restaurált filmjei…) láthatunk 500 forintos jegyár mellett. A budapesti Szent István tér szeptember 5-től az ország legnagyobb mozijává alakul: ingyen nézhetjük meg Korda Sándor gyönyörű, 1918-as Az aranyemberét ? Zagar és a Changing Grey zenei kíséretével, szeptember 6-án este Claudia Cardinale színésznő személyes részvételével a Volt egyszer egy Vadnyugatot. Szeptember 7-én a Moszkva tér, 8-án pedig A nagy kékség lesz látható a téren Jean-Marc Barr főszereplő jelenlétében.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton programjában találhatunk felújított némafilmeket is, élő zenei kísérettel, mint W.G. Pabst: Pandora szelencéje című filmje, vagy Illés Jenő: Mania című német?lengyel koprodukcióban készült filmje, Pola Negrivel a főszerepben. Az animációs filmek között is találunk filmes csemegéket, ilyen például Jankovics Marcell felújított János vitéze, Richly Zsolt és Jankovics Marcell: Háry Jánosa, John Halas: Állatfarmja, az Oscar-díjas A légy és a frissen restaurált Macskafogó.

Katinka Faragó ? Ingmar Bergman producere ? Szabó Istvánnal beszélget a közönség előtt a legendás mesterről, amelyet Bergman gyönyörű Mozart-filmje, A varázsfuvola követ. Katinka Faragó produceri mesterkurzust is tart majd a Fanny és Alexander készítéséről. Az Osztrák?Magyar Monarchia összeomlása (1918) után éppen száz évvel, a Budapesti Klasszikus Film Maraton egyik blokkja a közép-európai titok nyomába ered. A középpontban A Grand Budapest Hotel áll és azok a Közép-Európához köthető hollywoodi filmek, melyek Wes Anderson filmjét inspirálták.

A II. Budapesti Klasszikus Film Maraton a Cannes-i Fesztivál Cannes Classics szekciójának is tiszteleg egy bő válogatással. Felújítva, tökéletes kép-és hangminőségben lesz látható Stanley Kubrick filmje, a 2001: Űrodüsszeia, Billy Wildertől A legénylakás, Vittorio de Sicától a Biciklitolvajok és a világ egyik legjobb filmjének tartott Szédülés is Hitchcocktól. Az augusztus 13-ai előzetesünk idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!