ZETApress

hírportál

Ingyenes mesefilm-vetítés az Uránia moziban

Vasárnap a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a PCN FILM ? a Filmszemle keretén belül ? ingyenes filmvetítést szervez 300 hátrányos helyzetű gyermek és kísérője részére az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol az Andersen, avagy a mesék meséje című mesefilm kerül bemutatásra, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Az eredeti színdarabot, amely már két éve fut a Pesti Magyar Színházban, Balázs Ágnes írta. A történet középpontjában egy árva kislány, Gerda áll, aki a véletlen folytán vetődik Andersen szegényes pincelakásába. Andersen megelevenedett bábfigurái – az Ólomkatona, a Táncosnő, Zsófi rongybaba és Ole manó – egy különleges küldetés teljesítésére kérik fel a kislányt: meg kell ölelnie a Hókirálynőt, hogy feloldódhasson a jég az emberek szívéről, és egy boldogabb, szeretetteljesebb világ köszöntsön be.

A mesefilmet a nagyközönség az idei Filmszemlén láthatja először, de a kis közönséggel az első, igazi nagy találkozásra a február 4-i rendezvényen kerül sor, ahol a vetítés után, fogadás keretében a gyermekek a film szereplőivel személyesen is találkozhatnak. Így Moór Mariannal, Raksányi Gellérttel, Soltész Bözsével és Rancsó Dezsővel. A filmet Iglódi István rendezte. Az ingyenes vetítésre a szervezők nehéz körülmények között élő gyermekeket hívtak meg budapesti általános iskolákból, családsegítők és nagycsaládosok szervezeteitől.

Nagy öröm számunkra, hogy a gyártók ránk gondoltak, és felajánlották az ingyenes vetítést a rászoruló gyermekek számára, hisz biztos vagyok benne, hogy ezzel a mesefilmmel sikerül a vasárnap délelőttöt a gyermekek és családjaik részére szebbé tenni, mondta Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, aki Sípos Józseffel, a PCN FILM producerével évek óta kapcsolatban áll és több közös jótékonysági kezdeményezés született már az együttműködésükből.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület 1990. májusában alakult a hannoveri, hasonló nevű szervezet mintájára. A Szolgálat kiemelten közhasznú szervezet, célja a fizikailag és értelmileg sérült, az árva és más rászoruló gyermekek felkarolása, életkörülményeik javítása. A Szolgálat önkéntes alapon működik, vallásra, politikára és nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül.

Szóljon hozzá!