ZETApress

hírportál

Szörnyek és szerelmek

Szörnyek és szerelmekVízi-szörnyek és ogrék, királyok és királynék, mágusok és kurtizánok gyűlnek össze a Gomorra és a Reality című filmjével is Cannes-i Nagydíjat nyert Matteo Garrone sajátos hangulatú fantasy-horrorjában, amelyben a tündérmesék legsötétebb oldalát ismerhetjük meg olyan látványvilággal és szereplőgárdával, amit bármelyik hollywoodi produkció is megirigyelhetne.

A szürreális fantáziabirodalomban játszódó, bizarr karakterekkel és drámai fordulatokkal teli cselekmény a XVII. századi történetíró, Giambattista Basile Pentameron című mesekönyvének három történetét szövi egybe, amelyeket között az emberi gyarlóság és a bűnös szenvedélyek adják a kapcsolódási pontot. A Szörnyek és szerelmek (Il racconto dei racconti / Tale of Tales) című 135 perces színes olasz?francia?angol fantasy díszbemutatója tegnap este volt a Pólus Centerben. Bemutató május 31-én a Pannonia Entertainment forgalmazásában csak 16 éven felülieknek.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer három szomszédos királyság… Longtrellis Királynője (Salma Hayek) mindennél jobban vágyik egy gyermekre, semmilyen áldozattól nem riad vissza ennek érdekében ? amikor pedig mágusok tanácsát követve, sötét körülmények között kap egyet, teljesen kisajátítja. Mindeközben Highhills nem túl éles elméjű királya (Toby Jones) kizárólag azzal van elfoglalva, hogy házi kedvencként egy méteresre hívott bolhát nevelget, s megfeledkezik felnőtt lánya boldogságáról, akit egy balul elsült lovagi torna keretében egy erőszakos ogréhoz ad feleségül. Végül Strongcliff királyság élveteg és nőcsábász ura (Vincent Cassel) csodás énekhangja alapján beleszeret egy öregasszonyba ? a nő pedig egyre szörnyűbb játszmákba megy bele, hogy fenntartsa a fiatalság és kívánatosság látszatát.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TxdNAylagA0[/youtube]

A Cannes-ban Arany Pálmára jelölt, hét David Di Donatello-díjjal (az olasz Oscarral) és tíznél is több további fesztiváldíjjal elismert alkotás május 31-től látható a hazai mozikban, eredeti nyelven, magyar felirattal. Budapesten a Toldi Mozi, a Művész Mozi, az Art+ Cinema és a Pólus Mozi tűzi műsorára, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szegeden, Szolnokon, Miskolcon, Cegléden, Jászberényben és Szentendrén is látható lesz. A vetítési helyszínek teljes listája idekattintva olvasható. Rendező: Matteo Garrone. Főszereplők: John C. Reilly, Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones, Shirley Henderson. Forgatókönyvíró: Giambattista Basile nyomán Matteo Garrone, Edoardo Albinati, Ugo Chiti, Massimo Gaudioso. Zeneszerző: Alexandre Desplat. Operatőr: Peter Suschitzky. Vágó: Marco Spoletini. Producer: Matteo Garrone, Anne Labadie, Jean Labadie, Jeremy Thomas.

Szóljon hozzá!