ZETApress

hírportál

Hitler kontra Picasso

Hitler kontra PicassoA művészet templomai című ismeretterjesztő mozifilm-sorozat következő, immár 10. epizódja a hitleri diktatúra művészet-üldözését veszi górcső alá. A Hitler kontra Picasso című 95 perces színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film sajtóbemutatója délelőtt volt az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A náci rezsim egyrészről a propaganda által elfajzott művészetnek titulált korabeli kortárs műalkotásokat nyilvánosan megbélyegezte, betiltotta és elkobozta, másrészről a pártvezetés által preferált klasszikus és modern alkotásokat ? többnyire kényszer alkalmazásával ? szisztematikusan begyűjtötték. Európa-szerte több százezer műalkotást koboztak el ily módon, amelyeket titkos raktárakba rejtettek.

A háború utáni évtizedekben számos festmény előkerült ugyan, de ez csupán a töredéke annak hatalmas mennyiségű elrejtett műkincsnek, amely után a nyomozás mind a mai napig zajlik. 2012-ben például Hildebrand Gurlitt egykori náci műkereskedő fiának lakásán több mint 1400 festményt, többek között Toulouse-Lautrec-, Picasso-, Renoir-, Kokoschka-műveket és egy elveszettnek hitt Monet-festményt foglaltak le, amelyek becsült összértéke egymilliárd euró.

A több éves kutatómunka alapján készült film párizsi, New York-i, hollandiai és németországi tematikus kiállítások, köztük a Gurlitt-gyűjteményt is feldolgozó tárlatok bemutatásával vezeti végig a nézőt a XX. századi művészettörténet e különösen vészterhes korszakán. Toni Servillo, az Oscar-díjas A nagy szépség főszereplőjének narrációja mellett személyes visszaemlékezések, szakértői interjúk, a műalkotásokat ábrázoló közeli felvételek és különleges archív felvételek segítik a rendkívül szerteágazó téma feldolgozását.

[youtube]https://youtu.be/oMurafGPNo4[/youtube]

Rendező: Claudio Poli. Forgatókönyv: Sabina Fedeli, Didi Gnocchi, Arianna Marelli. Narrátor: Toni Servillo. Operatőr: Mateusz Stolecki. Zene: Remo Anzovino. Vágó: Claudio Poli. Executive Producer: Veronica Bottanelli. Gyártó: 3D Produzioni, Nexo Digital. A filmet június 7-től vetítik országszerte a mozik, de az Urániában premier előtt már május 24-től látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Szóljon hozzá!