ZETApress

hírportál

Nyert a Kutyák szigete

Burn-InA nem vagyok boszorkány nyerte a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Közönségdíjat pedig a Kutyák szigete érdemelte ki ? tudatta Tamás Dorka, sajtókommunikáció.

Rungaro Nyoni Zambiában játszódó angol szatírája, a Nem vagyok boszorkány nyerte a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők-díját, a palesztin Muajad Alajan Sara és Szalim viszonya című filmje különdíjat kapott. Az április 4?13-a között Budapest hét helyszínén megrendezett fesztiválon idén kilenc ? egy norvég, egy dán, egy német, egy török, egy palesztin és egy román dráma, egy angol szatíra, egy olasz életrajzi road movie és egy holland vígjáték ? vetekedett a Hullámtörők-díjért, melynek odaítéléséről Európa legjobb színésznője, Borbély Alexandra, Dobos Tamás operatőr és a zsűri elnöke, Török Ferenc döntött. A közönségdíjat Wes Anderson Ezüst Medve-díjas Kutyák szigete című animációja érdemelte ki. A fesztivál zárófilmjét, Az Oscar-díjas Sebastián Lelio: A rabbi meg a lánya című alkotását vasárnap 20:30-kor az Uránia Nemzeti Filmszínházban még megtekintheti a közönség.

Április 13-án este az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 25. Titanic záró gáláján adták át a Hullámtörők-díjat. ? Elvarázsolta a zsűrit ez a mágikus afrikai történet, mely a XXI. századi boszorkányság, a stigmatizáltság és a kirekesztettség sokkoló hatású meséje. Felejthetetlen tekintetű főszereplőlány, megrázóan igaznak ható, mégis képtelen abszurditás. Ugyanakkor gyönyörűségesen egyszerű fényképezés, csodás zenehasználat. Felejthetetlen film ? mondta el a Borbély Alexandra színművésznőből, Dobos Tamás operatőrből és Török Ferenc rendezőből álló háromtagú zsűri.

A Nem vagyok boszorkány című, Zambiában játszódó angol szatírájában a kilencéves Shulát ágyasaként használja egy kormányhivatalnok. A kislánynak el kell döntenie, hogy elfogadja-e a sorsát, vagy mindent kockára tesz a szabadságért. A film hamarosan látható lesz a mozikban a magyarhangya forgalmazásában.

A 2005 óta versenyfesztiválként is működő Titanicon a Nem vagyok boszorkány mellett Jonas Matzow Gulbrandsen norvég rendező: Az Árnyak völgye drámája, Julia Langhof német rendezőnő első nagyjátékfilmje: a LOMO ? egy blogger élete című alkotás, a török Onur Saylak első nagyjátékfilmje: a Még, Constantin Popescu román filmrendező és forgatókönyvíró új alkotása: a Pororoca, az iráni születésű Milad Alami első (dán) nagyjátékfilmje: az Egy sármos férfi című felkavaró pszichológiai dráma, a palesztin Muajad Alajan: Sara és Szalim viszonya című filmje, a holland Daan Bakker: Quality Time című vígjátéka, valamint a velencei filmfesztiválon díjat nyert olasz rendezőnő, Susanna Nicchiarelli road movie-ja: a Nico, 1988 versenyeztek a Hullámtörők-díjért.

A palesztin Muajad Alajan: Sara és Szalim viszonya című filmje Különdíjat kapott. A fesztivál történetében először Legjobb Színésznő és Legjobb Színész díjat is kiadtak. Előbbit Trine Dyrkholm, a Nico, 1988 főszereplőnője, utóbbit Bogdan Dumitrace, a Pororoca férfi főszereplője kapta. A közönség kedvence idén Wes Anderson Ezüst Medve-díjas: Kutyák szigete című animációs filmje volt, mely május 03-ától lesz látható a hazai mozikban a Fórum Hungary forgalmazásában.

Április 4?13-a között hét helyszínen 34 nemzet 47 filmjét vetítették a világ minden tájáról az immár 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon Budapesten, ahová nyolc külföldi alkotó is elkísérte filmjét. A fesztivál zárófilmjét, Az Oscar-díjas Sebastián Lelio: A rabbi meg a lánya című alkotását vasárnap 20:30-kor az Uránia Nemzeti Filmszínházban még megtekintheti a közönség.

Szóljon hozzá!