ZETApress

hírportál

Vad Balaton a mozikban

Vad BalatonA Balaton Közép-Európa legnagyobb sekély vizű tava. Bár nyáron a partjait nyaralók lepik el, a tó és környezete rendkívül változatos természeti kincseket tartogat. A geológia, a vadvilág és az ember különös házassága teremtette ezt a tájat ? láttuk délelőtt a Vad Balaton című 65 perces film sajtóvetítésén, a Puskin Mozi Metropolis-termében.

A tó partjait kísérő vulkáni kúpok és barlangok, mésztufa lépcsők és szurdokvölgyek, mocsarak és berkek olyan csodákat tárnak elénk, amelyek csak erre a vidékre jellemzők. Ürge és vadmacska, vándorsólyom és holló, tömegesen fészkelő kócsagok és gémek, éjszakai kalandra induló pelék és násztáncot járó balinok elevenednek meg többek között a látványos felvételeket felvonultató filmben, amelyet kitűnő képminőséget nyújtó 4K kamerákkal, speciális víz alatti kamerákkal, rejtett vadkamerákkal forgattak közel 3 éven át.

A Vad Balaton a Vad Magyarország, a Vad Szigetköz és a Vad Kunság című filmek sorát folytatja ? hangsúlyozta Farkas Attila, a Pannonia Entertainment terjesztési vezetője a sajtóvetítés után. A sorozat célja, hogy felkeltse a nézők érdeklődését a legszebb magyar tájak iránt, hogy személyesen is ellátogassanak a mozivásznon megelevenedő vidékekre. Országszerte több mint 50 mozi tűzte műsorára a filmet, amelynek nagy részét 4 K-ban rögzítették ? tette hozzá a terjesztési vezető.

A Vad Szigetköz és a Vad Kunság rendezőjeként és operatőreként ismert Balázs Béla-díjas Mosonyi Szabolcs és alkotótársa, Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer legújabb természetfilmje a televíziós változatból kimaradt jelenetekkel bővített hosszabb és szélesvásznú (cinemascope) kivitelben érkezik április 19-től a mozikba, országszerte több mint 30 városban. A vetítési helyszínek részletes listája weboldalukon olvasható. A film az NMHH Médiatanács támogatásával, Magyar Média Mecenatúra Program keretében jött létre. Zeneszerző: Mátyás Attila Merkaba, narrátor: Csankó Zoltán, gyártó: Natfilm Hungary Kft. Mosonyi Szabolcs, a film rendezője, operatőre és vágója elmondta, hogy két évig forgatták a filmet, az utó-munka fél évig tartott és alapvetően televízióra készült a Médiatanács Mecenatúra programjának támogatásával. Azonban olyan sok anyag kimaradt a televíziós változatból, hogy úgy gondolták, széles vászonra készítenek egy nagyobb lélegzetű filmet.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=l7CMEIUgkuk[/youtube]

Mosonyi Szabolcs járta a terepet, de ő maga vágta, fényelte is a filmet. A vadmacskákról, denevérekről készült felvételeket más operatőröktől vásárolták meg. A képek nagy része 4K-ban készült, de például a gyurgyalagok verekedéséről vagy a pontyok ívásáról szóló felvételeket HD-ben rögzítették. ? Be kellett ezt vállalnunk a képminőségben, mert ha a természetet lassítva, super slow motion-nel mutatjuk be akkor sokkal több minden tárul fel előttünk, és így több érdekességet tudunk megfigyelni ? magyarázta. A forgatás első évében, a terep feltérképezése során a véletlen nagy szerepet játszott. ? Az állatokkal kapcsolatban feljegyeztük, hogy milyen volt az idő, hányadikán készültek a felvételek és milyen klimatikus körülmények között. Utána a következő évben erre rákészültünk, hogy az elejétől a végéig kidolgozhassuk a teljes jelentet ? hangsúlyozta.

A film összekapcsolja a geológiát a vadvilággal. Koncepciójuk volt, hogy a szokásos természetfilmes idővonalon haladva az évszakokat követik végig, míg a földtörténeti korban visszafelé haladnak az időben. A film elején mutatják be a berkeket (mocsaras, elzárt, lassan feltöltődő öböl), amelyek néhány száz évvel ezelőtt alakultak ki. De százezer-millió éveket visszafelé haladva az időben jelennek meg a filmben többek között a vulkánok, a Pannon-tó üledékei, később pedig az ősóceán maradványai. Egy-egy állatfaj bemutatását is a geológiához kapcsolták, így kerültek a filmbe például a bazaltsziklákon költő hollók is. Elmondta azt is, hogy míg a Vad Szigetköznél a hódok, a Vad Kunságnál pedig az aranysakál volt a főszereplő, addig ebben a filmben a tavat próbálták megszemélyesíteni. ? A Balaton az küzd, az lélegzik, az él, az mozog. Minden évszakban más arcát mutatja, és a környezete is mindig változik ? magyarázta Mosonyi Szabolcs.

Szóljon hozzá!