ZETApress

hírportál

Külvárosi fények

Koistinen-nek, az egyedül élő magányos férfinek az a különleges adottsága, hogy senki sem kedveli. Nemcsak azok, akik ismerik, hanem azok sem, akik először találkoznak vele. Egy bevásárlóközpontban dolgozik éjjeliőrként, a főnöke három év után is képtelen megjegyezni a nevét. A többi munkatársa állandóan cukkolja, főleg a nőkkel kapcsolatos tapasztalatlanságáért és ügyetlenségéért. Az egyetlen személy, aki emberségesen bánik vele, az a szomszédos étkezdében dolgozó nő, Aila.

Ám hirtelen minden megváltozik, amikor egy feltűnő szőke szépség, Mirja leül mellé egy étteremben. Ez az első eset, hogy valaki érdeklődést mutat iránta, nem csoda hát, hogy Koistinen először képtelen felengedni a számára ismeretlen helyzetben. De érzelmei lassan előbújnak, és kis idő múlva már egy párt alkotnak Mirjával. A nő vérbeli femme fatale, így nem csoda, hogy Koistinen nemsokára egy bűneset fő gyanúsítottjaként találja magát.

A világhírű finn rendező, Aki Kaurismäki mesteri trilógiájának befejező filmje a Lights in the Dusk. A Gomolygó felhők a munkanélküliséget állította középpontba, A múlt nélküli ember az otthontalanságot, míg a nyolcvan perces film a magányosságról szól. A Kaurismäki filmjeire jellemző spártaian egyszerű és letisztult képi világot ezúttal is a gyakran tragikusan abszurd humor tölti meg élettel. A színes, feliratos finn játékfilm a Budapest Film forgalmazásában holnaptól látható.

Szóljon hozzá!