ZETApress

hírportál

Kisfilmsiker Párizsban

Párizsi díjátadóFesztiváldíjat nyert egy magyar transznemű filmszereplő Párizsban. Csillag Tamara Szilvia kapta a legjobb alakításért járó díjat a párizsi Mobile Film Fesztiválon. A zsűri 88 ország, 1055 filmje közül 25 francia és 25 külföldi alkotást juttatott a döntőbe ? tudatták az alkotók: a Mascot Vizuális Alkotóműhely.

A Le Monde és a Le Figaro című vezető francia lapok egyaránt kiemelték a magyar versenyfilmet tudósításaikban. A Klopfstein-László Bálint: Leo sosem adja fel (Leo never gives up) című egyperces kis-játékfilmjében a főszereplő Tamara egy transznemű karaktert alakít. A díjátadón készült fotón középen: Csillag Tamara Szilvia, jobbra sötétbarna zakóban: Klopfstein-László Bálint, balra: Misota Dániel.

Klopfstein-László Bálint mindenképpen egy valódi transznemű nővel akarta elmesélni a történetét. Kifejezetten elzárkózott a férfi színészektől, akiket csak beöltöztetnek. Sokáig nem talált a filmhez szereplőt, de az utolsó utáni pillanatban Tamara jelentkezett egy Facebook felhívásra. Tamara élete egyébként kísértetiesen hasonló a film történetéhez, úgyhogy nem volt kérdés, hogy Klopfstein rábízza a szerepet. Szereplők: Csillag Tamara Szilvia ? apa, Király Gábor ? kisfiú, Nagy Nóra ? anya (csak hang). Írta és rendezte: Klopfstein-László Bálint, operatőr: Orosz Bálint, zenéjét szerezte: Upor András, grafika: Misota Dániel, smink: Müller Karol.

A filmet két vezető francia lap is méltatta. ? A kedvencünk ez a film. A rendező bravúrosan mesél el egy perc alatt egy összetett történetet az apaságról, a gyerekkorról és a nemi identitásról ? fogalmazott a párizsi Le Monde. ? Ez a film volt az, amelyik a legerősebb nyomot hagyta bennem, ettől lettem libabőrös. Annyira belefeledkeztem, hogy azt hittem hosszabb ez a film ? jegyezte meg a film kapcsán a szintén francia Le Figaro Amelle Chahbi színésznőt, a zsűri egyik tagja. Patrice Leconte, a zsűri elnöke a lapnak elárulta: szerinte az este legmegérintőbb pillanata az volt, amikor Csillag Tamara átvette a díjat és nem tudta palástolni az érzéseit.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=eFpenTHHeJY&t=21s[/youtube]

A pályázatra kizárólag mobiltelefonnal vagy tablettel készült alkotásokat lehetett beküldeni, amelyek hossza maximum egy perc. A fesztivál Párizsban rendezett döntőjére a zsűri 88 ország, 1055 filmjei közül választott ki, 25 francia és 25 külföldi alkotást. Patrice Leconte, a zsűri elnöke korábban úgy fogalmazott, először idegesítette, hogy telefonnal is lehet filmet készíteni. Később azonban megváltozott a véleménye, mert rájött, hogy mindegy mi a közvetítő eszköz, a gondolatok számítanak. ? Az, hogy mindenki képes ma filmet forgatni, nem jelenti azt, hogy mindenki nagy rendező lenne! ? mutatott rá Leconte.

Szóljon hozzá!