ZETApress

hírportál

Golden Globe-díj a Babelnek és Helen Mirrennek

Magyar idő szerint ma hajnalban 64. alkalommal adták át a ?kis Oscart?, azaz a Golden Globe?díjakat. Ahogy az előrejelzésekből sejthető volt, a legjobb filmdráma díját Alejandro González Inárritu Babel című filmje kapta.Ez valószínűsíti, hogy a nemzetközi sajtó által ünnepelt, földrészeken átívelő történet kapja az Oscar díjat is. A Brad Pitt, Cate Blanchett, Rinko Kikuchi, Adriana Barraza főszereplésével készült alkotás a Times szerint olyan érzelmi mélységekbe visz, amely egyesíti a nézőket világszerte.

Azt is borítékolni lehetett, hogy A királynő címszerepéért Helen Mirren veszi át majd az Arany Glóbuszt, mint 2006 legjobb drámai színésznője. Az angol rendező, Stephen Frears II. Erzsébet királynő portréját egyszerre empatikusan és kritikusan felfestő életrajzi filmje a legjobb forgatókönyv kategóriában is nyert: a díjat Peter Morgannak ítélte a zsűri. A Babel és A királynő hazai forgalmazója a Budapest Film. A királynőt csütörtökön kezdik vetíteni a mozik, a Babel február 8-tól látható.

Art-mozisok díja

Elsőként kerül kiosztásra január 17-én az Art-mozi Egyesület díja az év legjobb magyar és külföldi filmjének. Az elismerést első alkalommal a Fehér tenyér és a Volver kapja.

Az Art-mozi Egyesület 1989 óta működő szakmai szervezet, melynek célja, hogy a minőségi filmalkotások is megjelenjenek a hazai mozik kínálatában. Az Egyesületnek jelenleg 14 Budapesti és 23 vidéki Art-mozi a tagja, összesen mintegy hetven teremmel. A hálózat szinte az egész országot lefedi.

Az Art-mozisok díjának alapításáról az Egyesület azért döntött, mert a számtalan filmfesztivál árnyékában éppen a minőségi filmeket bemutató mozisok nem juttathatták érvényre véleményüket arról, hogy mit tartanak példaadó minőségű filmalkotásnak. Az évente adományozásra kerülő Art-mozis díj célja tehát az, hogy orientáljon, és elismerje a film létrehozásában közreműködő producer és rendező, valamint a forgalmazó teljesítményét. A díjazottak az Egyesülethez tartozó Art-mozik vezetői titkos szavazatával kerülnek kiválasztásra.

A Díj két kategóriában kerül kiadásra: A legjobb magyar film (a producernek, a rendezőnek és a forgalmazónak) és a legjobb külföldi Art-film (a hazai forgalmazónak). A díjazottak elismerése egy oklevél, valamint az adott évben valamennyi Art-mozi ingyenes látogatására jogosító kártya.

2006 legjobb magyar filmje: Fehér tenyér

Hajdu Szabolcs rendező életrajzi drámája a 37. Magyar Filmszemléről hat díjjal távozott. Elnyerte a legjobb rendező díját, a közönségdíjat, a legjobb operatőr díját (Nagy András), az Aranyolló díjat (Politzer Péter), a produceri díjat (Angelusz Iván, Kovács Gábor, Pataki Ági, Reich Péter) és a kritikusok Gene Moskowitz-díját. A tornászvilágot bemutató történetet 2006 február 23-án mutatták be a hazai mozik. Az alkotást számos fesztivál hívta meg, és olyan nemzetközi mustrákról hozta el a fődíjat, mint Essonne és Isztambul. Ljubljanából Fipresci-díjjal távozott, Karlovy Varyból pedig az East of the West szekció elismerő oklevelével.

A filmet az HBO mozicsatorna is műsorára tűzte. Gyártója a Filmpartners és Katapult Film, forgalmazója a Hungarotop.

2006 legjobb külföldi Art-filmje: a Volver

Pedro Almodóvar keserédes vígjátékát Cannes-ban mutatták be, ahonnan a legjobb forgatókönyv és a legjobb női alakítás(ok) díját hozta el ? utóbbit a teljes női szereplőgárda. Itthon szeptember 7-től láthatták a művet a spanyol rendező rajongói. Az alkotást több kategóriában is díjazták az Európa Filmdíj gáláján: Almodóvar a legjobb rendező, Penelope Cruz a legjobb színésznő, Jose Luis Alcaine a legjobb operatőr (megosztva), Alberto Iglesias a legjobb zeneszerző díjával tért haza. Az alkotás elnyerte a rangos fesztivál közönségdíját is. A Volvert jelölték a legjobb idegen nyelvű film és a legjobb színésznő (Penelope Cruz) Golden Globe-díjára is. A film hazai forgalmazója a Budapest Film.

Szóljon hozzá!