ZETApress

hírportál

Európai Kincseskamrák

A Kincseskamrák ? A csodák világa (Wunderkammer — World of Wonders) című színes, olasz 90 perces ismeretterjesztő filmet láttuk tegnap este a Bródy Sándor utcai Olasz Kultúrintézetben eredeti (angol, olasz, francia) nyelven, magyar felirattal. Bevezetőt mondott: Halász Rita művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa.

A Wunderkammer (kincseskamra vagy ahogy a franciák nevezik: cabinet de curiosités) fogalma királyok, császárok és magas rangú arisztokrata gyűjtők köreiben alakult ki a XVI. században, tulajdonképpen nem más, mind az egész világ egyetlen szobában, amely összeköti a múltat és a jelent. A szenvedélyes ? és jómódú ? gyűjtők hosszú évek, évtizedek munkájával saját otthonukban építették fel a világ minden tájáról származó egzotikus tárgyakból és értékes ritkaságokból álló kis univerzumukat.

A Vatikáni Múzeum 3D és a Firenze és az Uffizi képtár 3D alkotóinak új filmje ezekbe a rendkívüli gyűjteményekbe nyújt betekintést, amelynek különleges tárgyai a legkülönbözőbb korokból és földrészekről származnak. Megismerhetjük a múltbéli gyűjteményeket a kis méretű reneszánsz-kori kamrácskáktól kezdve ? melyek a XIX. század során a mai kor legnagyobb múzeumainak alapjául szolgáltak ? a jelenkori kincseskamrákig, amelyeknek manapság szalonok, villák vagy kastélyok adnak otthont. Bemutató március 8-án a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zHJ3L3mD8M0[/youtube]

Szóljon hozzá!