ZETApress

hírportál

A Babel diadalútja

Jól indul az idei év Alejandro González Inárritu számára. Új filmjét az online filmkritikusok kilenc kategóriában választották be a legjobbak közé. Az Online Film Critics Society alábbi kategóriáinak nevezettje lett a Babel: A legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb női mellékszereplő (Adriana Barraza és Rinko Kikuchi), a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb vágás, a legjobb operatőri munka, a legjobb filmzene és az áttörő alakítás kategóriájában (Rinko Kikuchi), adta hírül a Budapest Film.

Áttekintve dicsőségtábláját, többek között a következő fontos jelöléseket és elismeréseket söpörte be eddig a mexikói-amerikai filmdráma: Utah Film Critics – A legjobb mellékszereplő: Rinko Kikuchi. Chicago Film Critics Association – A legjobb mellékszereplő: Rinko Kikuchi. People?s Choice Awards, jelölés – Kedvenc főszereplő: Brad Pitt. Chicago Film Critics Association, jelölések: A legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb női és férfi mellékszereplő (Adriana Barraza, Rinko Kikuchi és Brad Pitt), a legjobb operatőri munka, a legjobb filmzene és a legígéretesebb alakítás kategóriájában (Rinko Kikuchi).

Toronto Film Critics Association-jelölések: A legjobb forgatókönyv, a legjobb női mellékszereplő: Rinko Kikuchi. San Francisco Film Critics Circle – a legjobb női mellékszereplő: Adriana Barraza. Critics? Choice Awards-jelölések: A legjobb film, a legjobb író, a legjobb együttes, a legjobb női mellékszereplő (Adriana Barraza és Rinko Kikuchi), a legjobb filmzene (Gustavo Santaolalla) és a legjobb betétdal. Golden Globe-jelölések: a legjobb filmdráma, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv, a legjobb filmzene, a legjobb női és férfi mellékszereplő (Adriana Barraza, Rinko Kikuchi és Brad Pitt).

A New York Film Critics Online, az American Film Institute, a National Board of Review mellett további ötven napilap, magazin és folyórat újságírói választották be az év tíz legjobb filmje közé a Babelt. Legfrissebb elismeréseit a Springs International Film Festival 2007 Gala Awards-on gyűjtötte be Innáritu filmje. Egyedülálló módon a legjobb alakítás kategóriában a film színészei együtt nyertek, Alejandro González Inárritu lett az év rendezője, Cate Blanchett pedig szerepválasztásával megkapta a legjobb karrierépítő díjat.

A felsorolás nem teljes, ám érzékelteti, milyen kiemelkedően fényes pályát futott be a film Cannes-i debütálása óta, ahol Alejandro González Inárritu a legjobb rendezőnek járó díjjal távozott, és az ökumenikus zsűri díját is elhozta. A kérdés az, hogy a Golden Globe díjkiosztón milyen eredményeket ér el, és ez milyen esélyeket vetít előre az Oscar-díjra nézve. A Babelt itthon a Budapest Film forgalmazza, a mozikban február 8-tól látható.

Szóljon hozzá!