ZETApress

hírportál

Kifutás az Urániában

Galgóczy Árpád az UrániábanA Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány szervezésében láthattuk tegnap 18 órától Gulyás Gyula Balázs Béla díjas filmrendező, érdemes művész: Kifutás című dokumentumfilmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében.

Köszöntőt mondott: Dunai Mónika országgyűlési képviselő (FIDESZ-KDNP) és Nagyné Pintér Jolán, a Gulág Alapítvány elnöke. A filmvetítést az alkotókkal való kötetlen beszélgetés követte. A film létrejöttét a Gulág Emlékbizottság támogatta. ? Egyetlen nép szellemiségét, lelkiségét, művészetét sem szabad azonosítani az Őt megnyomorító és elaljasító politikai rendszerrel. Az ilyen esetekben egyenlőségjelnek nincs helye, és nem is lesz soha! ? mondta Galgóczy Árpád a filmben.

Sok történetet ismerhetünk a Gulág szigetvilágról ? magyarul is, magyarokról is. Ám a mi Árkásánk (Árpádunk) párját ritkító Odüsszeiát teljesített, valódi hungarikumot hozott létre. Szinte akaratlanul. Csak megérezte már igen korán, hogy a legszörnyűbb ideológia mentén prosperáló kultusz és terror árnyékában is él és létezik valamiféle kultúra, melyről semmit se tudott, ezért elsajátításához, alapos ismeretéhez nem kötelező közutálatként elsajátította magas szinten a nyelvet.

Klasszikusokat, s kortársakat jegyzetelt, olvasott önszorgalomból, minden távlatos cél nélkül. Ezt a napi kötelező robot után, csont és bőrként, hullafáradtan nem tudta volna megvalósítani. De isteni szerencséjére, rádöbbent kivételes szűr-naturalista készségére: fotó-realista portrérajzoló adottságára! Ehhez se volt semmiféle előképzettsége, iskolája, ám a megélhetés aranyfedezetévé vált, társainak is.

Hogyan és miként, hány meg hány köztörvényessel, őrrel, s sorstársaival került ekként kapcsolatba, s hogy mi mindent kapott ezért, a túléléshez, s az olvasási szenvedelméhez? ? erről is vall ebben a csaknem egy évtizedig forgatott filmjében. Ám az igazi, nem várt csoda drámai hazatérése után érte: azt tapasztalta, hogy a kötelező idegen nyelv poétái szinte teljesen hamisan és gyengén vannak nyelvünkre átültetve. S akkor meglátogatta alapmunkájával a kor klasszikus kiadóját?

Galgóczy Árpád vallomásaiból kiderül, miként lett szerencsés utazásának hála az Orosz Barátság Rend, Puskin-emlékérem megkülönböztetett tulajdonosa. S az is, miért hálás sorsának, hogy annak idején átadták az ideiglenesen hazánkban állomásozó nagyhatalom szerveinek. Ennek a végzetes véletlennek köszönhetjük mi is, hogy olyan ablakot nyitott nekünk, s az utánunk érkezőknek is erre a költészetre, mely eladdig nem volt, s Nélküle se lett volna! ? mondta Gulyás Gyula filmrendező.

Szóljon hozzá!