ZETApress

hírportál

Masaryk a Filmkarneválon

Masaryk-plakátA londoni nagykövet, majd későbbi csehszlovák külügyminiszter Jan Masaryk drámai története a II. világháborút megelőző időszakba kanyarodik vissza. Briliáns szónok, társasági ember és az élvezetek habzsolója volt, életének azonban megvolt az árnyékos oldala is.

Menekül a saját neve (apja: T. G. Masaryk alapította meg Csehszlovákiát) és az önmagával szemben érzett felelősség elől ? leginkább az alkohol és drogok világába. A nagypolitika hátterében egy lenyűgöző, de kiegyensúlyozatlan, önpusztító férfi élete, valamint a hazája jövőjéért vívott reménytelen harca rajzolódik ki ? láttuk délelőtt a Toldi moziban a Masaryk című 113 perces feliratos cseh?szlovák film sajtóvetítésén.

Szereplők: Karel Roden, Hanns Zischler, Oldřich Kaiser, Arly Jover, Jiří Vyorálek, Emília Vášáryová, Eva Herzigová, Martin Hofmann, Zuzana Krónerová, Jiří Ornest, Ján Greššo, Dermot Crowley, Milton Welsh, Joan Blackham, Gina Bramhill, Kevin Clarke, James Flynn,, Hoji Fortuna, Ady Hajdu, Ján Jackuliak, Robert Jašków, Tim Preece, Abigail Rice. Rendező: Julius Ševčík. Forgatókönyv: Petr Kolečko, Alex Koenigsmark, Julius Ševčík. Operatőr: Martin Strba. Zene: Michael Lorenc, Krystof Marek.

Február 21-e szerda és 25-e vasárnap között újra a cseh és szlovák filmeké lesz a főszerep a Toldi moziban. Az esemény főtámogatója idén is a Staropramen ? tudtuk meg délelőtt a film előtti sajtótájékoztatón. A 2016-ban gyártott Masaryk a Cseh és Szlovák Filmkarnevál nyitófilmje lesz 21-én 19 órától. A vetítés után a pozsonyi Fats Jazz Band swing-koncertjével idézik fel a ’20-as évek hangulatát a Toldi Klubban.

Szóljon hozzá!