ZETApress

hírportál

4 hét múlva díjazás

4. Magyar Filmhét a Corvin mozibanMegvannak a 3. Magyar Filmdíj jelöltjei, március 11-én vasárnap derülnek ki a 4. Magyar Filmhét nyertesei ? tudatta Tamás Dorka sajtófőnök. Sikeresen lezajlott a Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával megrendezett 4. Magyar Filmhét.

Február 8-11-e között a közönség a Corvin moziban megtekinthette a 2017-es év filmtermésének legjavát. A vetítéseket nagy érdeklődés övezte, több film telt-házzal futott. 5 kategóriában 131 film versenyzett és a nézők további 19 versenyen kívüli alkotást is láthattak. A Magyar Filmakadémia vasárnap este hozta nyilvánosságra a tagok titkos szavazásának végeredményét, hogy a 23 kategóriában melyik 5 alkotást és alkotót jelölik a 3. Magyar Filmdíjra. Az ünnepélyes díjátadót március 11-én este a Vígszínházban rendezik meg. Ott derül majd ki, hogy kik kapnak idén Magyar Filmdíjat.

Öt kategóriában összesen 131 film versenyzett a 4. Magyar Filmhéten a Corvin moziban. A seregszemlére az alkotók a 2017-ben Magyarországon mozi forgalmazásba került, televízióban sugárzott, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették. Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással döntött az idei jelöltekről.

Az 1945, az Aurora Borealis, A Viszkis, a Kincsem és a Testről és lélekről versenyezek a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjért. A tévéfilmek közül a benevezett négy alkotás, az Árulók, a Csandra Szekere, az Egy szerelem gasztronómiája és az Utolsó adás kaptak jelölést. A legjobb dokumentumfilm kategóriában az Egy nő fogságban, az Elhallgatott zenekarok a ’60-70-es évekből, a Granny Project, az ULTRA és a Visszahúz a múlt ? Ember Judit portréja kapták a legtöbb szavazatot. A legjobb kisjátékfilm kategóriában A Kockaember, az Asszó, a Cinematographer, a Földiek és a Zabigyerek vannak a jelöltek között, míg az animációk közül A kozmosz nagykövetei, az Albrecht Dürer rinocérosza, az Egy komisz kislány naplója ? 2. epizód: Mr. Barnum cirkusza, a Janó Manó és az elveszett harmatcseppek és a WireLess kapta a legtöbb szavazatot.

Az 5 műfaji kategória mellett 16 szakmai kategóriában ? rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv (játékfilmek és tévéfilmek esetében egyaránt), vágó, zeneszerző, díszlet-látvány-jelmeztervező, smink-, fodrász-, maszkmester és hangmester ? adnak majd ki díjakat. A jelöltek teljes listája Facebook-oldalukon is olvasható. A legtöbb szavazatot kapott 5-5 alkotás és alkotó közül az akadémiai tagok újabb titkos szavazással döntenek majd a nyertesekről. A díjátadót március 11-én vasárnap este a Vígszínházban rendezik meg. Ott derül majd ki, hogy kik kapják a 23 kategóriában kiosztandó 3. Magyar Filmdíjat.

Szóljon hozzá!