ZETApress

hírportál

Februári filmhét

Magyar Filmhét 2018.Rekordszámú, öt kategóriában összesen 131 alkotást vetítenek a 4. Magyar Filmhéten február 8-a csütörtök és 11-e vasárnap között. A filmhét idén új helyszínen, a fővárosi Corvin moziban várja a közönséget ? tudtuk meg a szervezőktől.

A mustra február 7-én Szabó István 1979-ben készült Bizalom című filmjének digitalizált és felújított változatának vetítésével veszi kezdetét. Az 1944-ben játszódó alkotás az első Szabó-film, amelyet Oscar-díjra jelölt az Amerikai Filmakadémia, operatőre Koltai Lajos volt.

A programban szerepel mind a 18 tavaly bemutatott magyar nagyjátékfilm, köztük a Kincsem, a Testről és lélekről, a Brazilok, a Pappa Pia és az Aurora Borealis is. Az eseményt a Magyar Filmakadémia Egyesület szervezi, a Magyar Nemzeti Filmalap és az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa támogatásával. Emellett 59 dokumentumfilm, 4 tévéfilm, 21 kis-játékfilm és 29 animáció szerepel az idei kínálatban. A filmhéten vetített filmek közül 76 készült a Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával.

Levetítik Tuza-Ritter Bernadett: Egy nő fogságban című, a Sundance-fesztivál versenyprogramjába is beválogatott megrázó erejű dokumentumfilmjét, de látható lesz Mosonyi Szabolcs: Tiltott zóna ? Harctéren a vadvilág című természetfilmje és Vitézy László: Csandra szekere című televíziós munkája, amely Lakatos Menyhért önéletrajzi ihletésű művei alapján készült és megtörtént eseményeket dolgoz fel a cigányság legszegényebb rétegének mindennapjaiból.

A kis-játékfilmek között szerepel Tóth Barnabás: Van egy határ című alkotása, amely egy apa és fia vasfüggönyön keresztül való menekülését mutatja be igaz történet alapján, az animációk között pedig Gyulai Líviusz: Egy komisz kislány naplója is versenyez. A teljes program idekattintva elérhető. A 3. Magyar Filmdíjak ünnepélyes díjátadóját a korábbi évekhez képest nem közvetlenül a filmhét után, hanem egy hónappal később: március 11-én vasárnap rendezik meg. A Magyar Filmdíjakra nevezett alkotások közül a Filmakadémia tagjaitól legtöbb szavazatot kapott alkotások és alkotók összesen 23 kategóriában versenyeznek majd.

Szóljon hozzá!