ZETApress

hírportál

California Dreamin?

Dalifornia Dreamin1999-ben járunk, a koszovói háború idején. Egy osztagnyi NATO katona igyekszik Szerbia felé, tehervagonjukon akár a háború kimenetelét is befolyásolható fontos radar-lokátorral ? láttuk tegnap délben a Toldi moziban a California Dreamin? című 155 perces színes, román filmben.

Csakhogy olyasmi történik, amire Doug Jones kapitány (Armand Assante ? A mambó királyai, Hoffa, 1492: A Paradicsom meghódítása) a legkevésbé sem számít: egy romániai kisváros vasútállomásán a szállítmányhoz tartozó dokumentumok hiányára hivatkozva a csökönyös állomásfőnök feltartóztatja őket.

Elveszve a bürokrácia útvesztőjében Jones kapitány lassan kénytelen beletörődni, hogy nem percekig vagy órákig, hanem akár napokig rostokolhatnak a semmi közepén. Csakhogy ez a semmi közepe sokaknak élettér, méghozzá olyan, ahonnan legszívesebben menekülnének: a környék szebb jövőről álmodozó lánykái a fiatal katonáktól remélik a megváltást, míg a polgármester a román-amerikai barátságban látja a kisvárosa felvirágoztatását. A falu elöljárói elhatározzák, hogy a vendégek tiszteletére egy Elvis-imitátorral megspékelt ünnepséget szerveznek.

Cristian Nemescu rendező számára valós történelmi események jelentettek inspirációt a forgatókönyv megírásakor. Nemescu a román újhullám egyik legjelentősebb alakja, aki a 2000-es évek elején több rövidfilmmel (Marílena a P7-ből; Lépcsőházi történet) hívta fel magára a szakma figyelmét.

A rendező és hangmérnöke 2006-ban, a California Dreamin? utómunkálatai során fatális autóbalesetet szenvedett, így első nagyjátékfilmje sikerét már nem élhette meg. A keserédes, Kusturica világát idéző alkotás a Cannes-i Filmfesztiválon került a közönség elé, ahol a vetítés után tízperces ováció fogadta és elnyerte az Un Certain Regard szekció fődíját.

Írta: Catherine Linstrum, Cristian Nemescu, Tudor Voican. Fényképezte: Liviu Marghidan. Producer: Andrei Boncea. Vágó: Catalin Cristutiu. Szereplők: Armand Assante, Jamie Elman, Razvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Alex Margineanu, Ion Sapdaru. Gyártó: Media Pro Pictures, Temple Film. Bemutató Szilveszterkor csak 16 éven felülieknek, a Mozinet Kft. forgalmazásában.

Szóljon hozzá!