ZETApress

hírportál

Rize

Los Angeles néger negyedébe vezet el a Rize című másfél órás amerikai film. Utcai táncosokat láthattunk a vásznon ma délelőtt az Odeon Lloyd moziban a sajtóvetítésen. Olyan fiatalok voltak, akik a bennük lévő energiát vezették le így. Tommy Johnson, alias Tommy the Clown alapította meg a clowningnak ? bohóckodásnak ? nevezett stílust, melyet továbbfejlesztve már krumpingnak neveznek.

A teljes kilátástalanság és a reményvesztettség érzéséből elementáris erővel kitörő művészi kifejezésforma agresszív, ugyanakkor lélegzetelállítóan izgalmas és lenyűgöző látványt nyújt. Ősi, afrikai törzsi rítusok kelnek új életre, modern, atletikus, hihetetlen sebességre felgyorsított mozdulatokkal. A tánc néha olyan, mint egy felgyorsított ökölharc, máskor meg egy sportos sztriptíz, de különböző harcművészetek elemei is keverednek benne.

A film bemutatja a tánc legkiemelkedőbb művészeit, Tommyt, a bohócot, aki az egész műfajt elindította, riválisait, akik továbbfejlesztették a mozdulatokat és sorra azokat a fiatalokat, akik a bandaharcok és a prostitúció világában egyetlen lehetséges alternatívaként élik meg ezt a mozgásformát. Csoportokat hoznak létre, kifestik az arcukat, összejönnek, hogy bemutassák a tudásukat, és hogy lejátsszák egymást.

A krumping sokkal több, mint tánc, egy életforma, a periférián élő fiatalok autentikus, művészi önkifejezése, ami nemcsak lenyűgözi a kívülállót, hanem tiszteletet is ébreszt benne. Sajnos ez a tisztelet sem menti meg attól a főhőst, hogy amíg csapatával megnyer a versenyt a rivális táncosokkal szemben, addig feltörik otthonát, elrabolják értékeit. Mégsem adja fel, s a folytatáshoz is a tánc adja az erőt. Harcát a Budapest Film forgalmazásában január 11-től láthatjuk a mozikban. Rendezője: David Lachapelle

Szóljon hozzá!