ZETApress

hírportál

Sunset a Palotanegyedben

Sunset Jakab Juli 1Nemes Jeles László, az Oscar-díjas Saul fia rendezője tegnap elkezdte forgatni Sunset című második nagyjátékfilmjét a Filmalap támogatással. A tervek szerint a forgatás 52 napig, augusztus 31-én csütörtökig tart, a film jövő nyáron kerül a magyar mozikba.

Az 1913 nyarán játszódó Sunset több budapesti és vidéki helyszínen forog. Fő díszlete, a Leiter Kalapszalon a pesti Palotanegyedben épült fel – tudatta Kubik Elvira sajtófőnök. A forgatás miatt a Múzeum utca Pollack Mihály tér és a Szentkirályi utca közötti szakasza június 10-től július 4-ig és július 17-22-e között lesz lezárva a fogalom elől. Egy-egy napra forgatási helyszín lesz még a Pollack Mihály tér, a Reviczky, az Ötpacsirta és a Bródí Sándor utca is.

Sipos Gábor és Rajna Gábor, a Laokoon Filmgroup producerei elmondták, hogy már több éve dolgoznak a Sunset tervén, hosszú és nagyon alapos előkészület után kezdték el a forgatást. Örömteli munka, ugyanakkor hatalmas kihívás ennek a nagyszabású filmnek az elkészítése, amely Budapest fénykorát idézi fel. A stáb valamennyi tagjától rendkívüli koncentrációt és erőfeszítést kíván, de felkészültek a feladatra. Az alkotók közel két éven át – Zabezsinszkij Éva casting director irányításával – keresték itthon és külföldön a Sunset szereplőit, a válogatásokra csaknem tízezer ember jelentkezett, a statiszták száma megközelíti a 4400 főt.

A film közel százfős szereplőgárdája nemzetközi összetételű, a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak a filmben, néhányukkal már a Saul fiában is találkozhattunk. A szereplők között ismert, pályakezdő és amatőr színészeket egyaránt találunk. Balsai Móni, Bárdos Judit, Czukor Balázs, Fancsikai Péter, Kertész Péter, Kulka János, Lázár Kati, Molnár Levente, Nagy Zsolt, Őze Áron, Székely B. Miklós, Terhes Sándor, Zsótér Sándor mellett Dobos Evelin, Medvigy Rozi, Moldován Dorottya, Dino Benjamin is jelentős szerepekben tűnnek fel. A Sunset főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár), aki többek között a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című cannes-i Arany Pálmás filmből ismert.

Sunset Jakab Juli 21913. Budapest, Európa szíve. Az árvaházban nevelkedett, fiatal Leiter Írisz Magyarország fővárosába érkezik. Azt reméli, hogy kalapos lányként dolgozhat néhai szülei egykori legendás szalonjában, ám a kalapbolt új tulajdonosa, Brill Oszkár elutasítja. Írisz egy idegentől értesül róla, hogy Leiter Kálmán néven él egy bátyja, akinek nem tudott a létezéséről. A családja után kutatva a lány sötét titkokra bukkan, és elragadja a bukásához érkezett civilizáció zűrzavara.

A Sunset egy civilizációs bukásról szól. Nem a dekadencia érdekel, hanem maga a zuhanás, amikor egyik pillanatról a másikra minden leesik a zenitről. A Sunset világa kalandos, sokrétegű és egyszerre problematikus, kiszámíthatatlan – számomra ez benne a legizgalmasabb. Nem klasszikus kosztümös drámát rendezek, hanem az élet ritmusát szeretném érzékeltetni, ahol minden mozgásban van és állandó meglepetéseket hoz – foglalta össze Nemes Jeles László.

A rendező új filmjében is főként azokkal az alkotókkal és szakemberekkel dolgozik, akikkel a Saul fiát is készítette. A Sunset operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője Melis László, sound designere Zányi Tamás, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője – a stábhoz újonnan csatlakozó – Szakács Györgyi. A rendező a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is. A Sunset is a Laokoon Filmgroup gyártásában készül, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével, a Magyar Nemzeti Filmalap és az Eurimages támogatásával, magyar-francia koprodukcióban. A film 2018 nyarán kerül a magyar mozikba, a Mozinet forgalmazásában.

1 hozzászólás

  1. Nemes Jeles László, az Oscar-díjas Saul fia rendezője szeptember 2-án szombaton befejezte második nagyjátékfilmje, a Sunset forgatását. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készülő Sunset forgatása június 12-én hétfőn kezdődött és 53 napig tartott budapesti és vidéki helyszíneken. Az alkotók köszönik a lakosság türelmét. A film 2018 nyarán kerül a magyar mozikba.

Szóljon hozzá!