ZETApress

hírportál

Hétszeres Golden Globe-jelölt a Bábel

Közzétették az idei Golden Globe díjra nevezettek listáját, melyből 15 jelölést a Budapest Film filmjei gyűjtöttek be! Az Oscar-díjhoz vezető út utolsó állomásaként számon tartott elismerést a Hollywood Foreign Press Association kilencven tagja adományozza évente az általuk legjobbnak ítélt alkotásoknak.

Idén a mexikói származású Inárritu művét, a Bábelt jelölték a legtöbb díjra: a legjobb filmdráma és a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv és a legjobb filmzene kategóriákban. Három szereplője: Brad Pitt, Adriana Barraza és Rinko Kikuchi pedig a legjobb férfi és női mellékszereplőknek járó elismerésért száll ringbe. A Korcs szerelmek és a 21 gramm rendezője legújabb filmjét az idei Cannes-i filmfesztiválon mutatta be, ahonnan elhozta a legjobb rendező és az ökumenikus zsűri díját is. Az alkotó megköszönte a jelölést a rangos újságíró szervezetnek, és jelezte, a megtiszteltetésben osztozik producereivel, színészeivel és azzal az 1200 fővel, akik filmjének elkészítésében közreműködtek.

A legjobb filmdráma díjáért indul az angol királyi család kulisszatitkait kutató A királynő, amely az idei erős mezőny másik esélyes nevezettje. A Diana hercegnő halála körüli eseményeket vizsgáló mű címszereplője, Helen Mirren a legjobb színésznő díjáért verseng majd Penélope Cruzzal, aki Pedro Almodóvar Volverjének főszerepéért érdemesült a jelölésre.

Váratlan meglepetésként az ítészek az idei legjobb komédiák közé jelölték a Thank You for Smoking című antinikotinista szatírát; főszereplője, Aaron Eckhart pedig a legjobb színész kategória egyik lehetséges befutója lett. A legjobb idegennyelvű filmek névsorába került Mel Gibson Apocalyptója, az ősi maya civilizáció összeomlásáról szóló véres eposz, amelynek nem lesz könnyű dolga, mert kategóriájában ellenfeleként indul a Volver is.

A Golden Globe nyertesek nevét január 15-én teszik közzé a Beverly Hillsben megrendezett díjkiosztó ceremónia keretében. Az Apocalypto hazai bemutatója december 28-án lesz, A királynőt január 18-tól, a Bábelt február 8-tól játsszák a mozik. A felsorolt filmek forgalmazója a Budapest Film.

Szóljon hozzá!