ZETApress

hírportál

Örök télről féltavaszban

Örök télSzovjet munkatáborban játszódó játékfilmet készít a Gulág Emlékbizottság támogatásával, Örök tél címmel Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró, a Félvilág és A berni követ alkotópárosa. A főszerepeket Gera Marina és Csányi Sándor alakítják.

Az Örök tél forgatása február 26-án kezdődik és várhatóan 28-30 napon keresztül tart majd. Az utó-munkák április közepén kezdődnek meg, a film bemutatója várhatóan 2018. februárban, a kommunizmus áldozatainak emléknapja környékén lesz ? mondta el Lajos Tamás, a film producere a féltavaszi verőfényben a Puskin Kávézóban. A több női sorsot is felvillantó filmben szerepelni fog még Döbrösi Laura, Kiss Diána Magdolna, Farkas Franciska és Kurta Niké is.

Az Örök tél története 1944-ben kezdődik, amikor szovjet katonák egy dél-dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket egy kis munkára, három hét kukoricatörésre. A férjét a frontról hazaváró Irén (Gera Marina) abban a tudatban válik el hatéves kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak. Azonban a megszállók marhavagonokban egy ukrán munkatáborba szállítják a nőket, ahol a helyi szénbányában kell kényszermunkát végezniük. Irén találkozik egy Rajmund nevű férfival (Csányi Sándor), aki megtanítja, hogyan lehet túlélni a poklot, miközben kettejük között különleges kapcsolat szövődik.

Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a szovjet munka- és hadifogolytáborokban mintegy 800 ezer magyar járt, vagyis minden 12. magyart érintette a tragédia. Közülük 200 ezren sosem tértek haza, az elhallgattatás miatt mostanáig mégis kevés film született a szörnyű szenvedésgyárról. A Gulág Emlékbizottság minden művészeti ágban, így a filmművészetben is olyan alkotásokat támogat, amelyek segíthetik a történtek társadalmi feldolgozását ? fűzte hozzá Rétvári Bence.

Köbli Norbert forgatókönyvíró elmondta: a II. Világháború végén Sztálin parancsára kollektív büntetésként százezreket hurcoltak el ártatlanul a vesztes Magyarországról a győztes Szovjetunióba. Az elhurcoltak, többségükben svábok hosszú éveket töltöttek idegen földön, embertelen körülmények között a GUPVI kényszer-munkatáboraiban. Amikor a ’40-es évek végén hazatérhettek, elhurcolásukról, a málenkij robotról, a hatalom parancsára soha, sehol, senkinek nem beszélhettek! A mi generációnkra vár a feladat, hogy feldolgozzuk a nagyapáinkkal, nagyanyáinkkal történteket ? fogalmazott Köbli Norbert, elárulva azt is: nagyapja szovjet hadifogságba esett a háborúban, története generációról-generációra szállva hagyott nyomot a családban.

Nem tablószerűen szeretnénk megmutatni a korabeli eseményeket, hanem személyes történetet mesélünk el egy családjától elragadt nőről ? mondta el Szász Attila rendező kiemelve azt is, hogy színészközpontú filmet terveznek. Kérdésemre hozzátette, hogy a hófüggő forgatási helyszíneket még keresik itthon és Romániában egyaránt. A bányajeleneteket valószínűleg hazánk egyetlen működő szénbányájában veszik majd fel. Tömegjelenetek is lesznek statisztákkal, akik jóval kevesebben lesznek, mint a 2003/04-ben forgatott Sorstalanságban voltak, mert itt jóval kisebb költségvetésből gazdálkodhatnak. Az orosz szereplők kiválasztása folyamatban van. Mindegyikük beszél magyarul vagy angolul, így nem lesznek nyelvi nehézségek a forgatáson.

Gera Marina úgy fogalmazott: fiatal színésznőként hatalmas kihívás és nagy lehetőség az Örök tél, hiszen hiába forgatott az elmúlt években viszonylag sok filmet, ezekben kisebb szerepet játszott. Csányi Sándor hozzáfűzte: az ember mindig, mindenhol élni akar, akár teljesen elembertelenedett körülmények között is. Erről érdemes filmet csinálni! A film főhősei között olyan szerelmi viszony alakul ki, amely szinte minden nagy érzelmet nélkülöz, egyszerűen van egy férfi, aki megtanít egy nőt a túlélésre. A túlélés első-számú szabálya, hogy arra kell gondolni, mi innen soha nem megyünk haza! Se gyerek, se feleség, se férj, se szülő nincs, arra kell koncentrálni, ami itt van! ? fogalmazott a színész.

Szóljon hozzá!