ZETApress

hírportál

Koncertfilmünk Los Angelesben

Itt élned, halnod kell Los AngelesbenA 16. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon került sor az Itt élned, halnod kell című zenés történelmi utazás mozifilm premiervetítésére és ez a helyszín adott lehetőséget, a Nemzetközi Magyar Közösségi Színházak megalakulásának bejelentésére is ? tudatta Jánosi Katalin.

Az Itt élned, halnod kell című zenés mozifilm különleges műfajú alkotás. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére idén június 17-18-án a budapesti Hősök terén több mint 22 ezer néző előtt bemutatott előadás sok kamerás felvétele látványos, zenés történelmi utazás. Az elmúlt évtizedek legnagyobb színházi előadásának filmes rögzítésével az alkotók sokakhoz szeretnének szólni, átélhető, az értelemre és az érzelmekre is ható módon, amely lehetővé teszi ? Nemeskürty István, a magyar filmművészet nagy személyisége szavait idézve ? a Pátria fogalmának olyan fokú átélését, amilyent szavakba foglalt fennkölt gondolatok ritkán idézhetnek elő!

Különös jelentősége van a Los Angeles-i filmvetítésnek, hiszen ez a diaszpórában élő magyarság szellemi, lelki együvé tartozását is kifejezi. Sohasem feledhetjük, hogy 1956 után több tízezer magyar honfitársunk talált befogadásra, lelte meg második hazáját az amerikai kontinensen. A különleges színházi-zenei-filmes produkciót létrehozó budapesti Esztrád Színház: Bezzegh Zoltán és Hamza Zoltán producerek, Koltay Gergely és Szűts István, a Kormorán-zenekar zeneszerzői, valamint Koltay Gábor, a szöveg összeállítója és rendezője. Ez a film alkalmas lehet arra, hogy a méltó tisztelgésen túl, a felemelően szép és bátor emberi, történelmi példák segítségével a mindenkori néző hitet, erőt és bátorságot merítsen a mindennapok küzdelmeihez, a közös értékek felismeréséhez és az összefogáshoz.

Magyar Közösségi Színházak a nagyvilágban

Bezzegh Zoltán a program megalkotója, valamint Horváth Szabolcs a nemzetközi magyar színházak kiépítéséért felelős megbízott elmondta, hogy több éves előkészületi munka eredményeképpen, örömmel értesíti a világon élő, a magyar előadó-művészet iránt elkötelezett vagy szimplán érdeklődő minden honfitársunk, hogy 2017. januártól megkezdi működését a Nemzetközi Magyar Színházak Közössége, amely fő célja a magyar színházművészet határokon átívelő népszerűsítésén túl a világon élő magyarságnak elérhetővé tenni a magyar kulturális értékek széles spektrumát.

A kezdeményezés egy több évtizede kialakult kulturális szakadékra akar érdemi választ adni. Lényege, hogy a külföldön élő magyarsághoz is eljussanak a magyarországi színházi előadások, ezáltal erősítve az összetartozást és a nemzeti gyökerek erősödését ugyanakkor a szervezők bíznak abban, hogy a programok az adott ország nem magyar gyökerekkel rendelkező nézőinek is érdekesek lehet. Számos nagyvárosban, így Miamiban, Los Angelesben, Dubaiban, Londonban és Pekingben már a jövő év elején nyílhatnak a magyar és helyi együttműködésre épülő magyar színházak. A program szervezői remélik, hogy a kezdeményezéshez további városokból is csatlakoznak majd közösségek, így terveik szerint 2020-ra világszerte, akár 30 városban is lehetnek állandó magyar színházi programok.

Szóljon hozzá!