ZETApress

hírportál

Tiszta napfény a Toldiban

Tiszta napfényRose, a középiskolai pom-pomlányok csapatkapitánya egy nap arra ébred, hogy harmincas éveire gyerekét egyedül nevelő anya és takarítónő lett belőle, aki egy házasember szeretője ? láttuk délelőtt a Tiszta napfény című másfélórás színes, feliratos amerikai filmkomédiában.

Húga, Norah otthon lóg apjánál, aki botcsinálta üzletemberként még mindig a nagy dobáson gondolkodik. Hogy problémás kisfiát magániskolába írathassa, Rose sajátos vállalkozásba kezd húgával: bűntények helyszínein vállalnak takarítást a gyors pénz reményében. Percek alatt könyékig merülnek a halálesetekbe, öngyilkosságokba, és hasonlóan szaftos ügyekbe. Miközben fura üzletüket építgetik, Rose és Norah lassan megnyílik egymás előtt, és elkezdik tisztába tenni saját életüket.

A család kicsi kincse producereinek fanyar, mégis szívmelengető vígjátékában Amy Adams (Miss Pettigrew nagy napja) és Emily Blunt (Szerelmem nyara, Az ördög Pradát visel) keltik életre nagy átéléssel a nővéreket, Christine Jeffs (Sylvia) rendezésében. Bemutató jövő csütörtökön, a Budapest Film forgalmazásában.

Filmdíjak Spanyolországból

Almási Tamás, Pater Sparrow és Fonyó Gergely mozijait díjazták a hétvégén Spanyolország rangos nemzetközi filmfesztiváljai Valladolidban és Granadában. Az 1 című film csütörtöktől látható a hazai mozikban. A fesztiválokról és a filmekről bővebb információt honlapukon olvashatunk.

Almási Tamás Puskás Hungary című dokumentumfilmjét először láthatta a nemzetközi közönség Valladolidban. A világhírű magyar focistáról készült portrét a zsűri a legjobb dokumentumfilm díjával tüntette ki. Almási Tamás rendező személyesen vett részt a nemzetközi premieren. Spanyolország prominens filmfesztiválját 54. alkalommal rendezték meg Valladolidban október utolsó hetében.

Granadában a fiatal filmrendezőket ünnepelték, immáron 16. alkalommal. A szombat este véget ért nemzetközi filmfesztivál közönségdíját Pater Sparrow: 1 című sci-fije és Fonyó Gergely rock?n?roll musicalje, a Made in Hungária nyerte. ? Nagy öröm számomra ez a díj, hiszen a közönség döntött róla. Továbbá külön öröm, hogy egy magyar zenés filmmel megosztva kaptam meg, hiszen ez a magyar film műfaji sokszínűségének is a sikere ? nyilatkozta Pater Sparrow, aki személyesen vette át az elismerést Granadában szombat este.

Szóljon hozzá!