ZETApress

hírportál

Az Európa Filmakadémia díjai a Volvernek és a Before Dawn-nak

Szombaton osztották ki Varsóban az Európa Filmakadémia díjait. Öt kategóriában győzött a Volver; Kenyeres Bálint 13 percese, a Before Dawn pedig megkapta a legjobb rövidfilmnek járó díjat. Pedro Almodóvar Volver című filmje a Cannes-i díjak után az Európai Filmakadémiától kapott öt új szobrocskával büszkélkedhet. A spanyol alkotó a legjobb rendező, Pénelope Cruz a legjobb színésznő díját kapta.

A legjobb operatőrnek járó elismerést José Luis Alcaine vette át – megosztva Barry Ackroyd-dal, aki Ken Loach idei Cannes-i Aranypálma díjas Felkavar a szél című háborús drámáját fotózta. A Volver a legjobb filmzeneszerző díja mellett – mely Alberto Iglesias munkáját dicséri – elhozta a közönségdíjat is a díjkiosztóról. A film mára már elérte az ötvenezres nézőszámot, s továbbra is megtekinthető a mozikban.

Hazai vonatkozású eredmény is született: idén a legjobb európai rövidfilm díját Kenyeres Bálint kisfilmje kapta. A rendező a rangos elismerést személyesen vette át Varsóban a díjkiosztó gálán. A tavaly Cannes-ban bemutatott, egyetlen snittből álló, 13 perces alkotást debütálása óta csaknem száz fesztiválra hívták meg, és számos díjat nyert. A hazai mozikban Lars von Trier Manderlay-ének kísérőfilmjeként láthatta a közönség. A rövidfilmet most a legfrissebb, és az európai filmek tekintében legrangosabbnak számító elismerésre tekintettel a Művész mozi újra műsorra tűzi. December 9-én, szombaton 19 órakor önállóan, és december 10-én, az Európa Filmhét Cannes-i Arany Pálma díjas zárófilmje, a Felkavar a szél előtt is vetítik.

A legjobb elsőfilmnek járó díjat a francia Géla Babluani 13 (Tzameti) című fimjének szavazta meg az Európai Filmakadémia. Az ötvenes évek film noirjának stílusában fényképezett történet a szélsőséges emberi viselkedést veszi górcső alá egy fiatalembert bemutatva, aki egy véletlenül kihallgatott beszélgetés után úgy dönt, követi a “megadott” utasításokat anélkül, hogy tudná, hová vezetnek. A szürreális, abszurd elemekkel átszőtt thriller bemutatóját a Budapest Film áprilisra tervezi.

Közönségtalálkozó a Madárszabadító alkotóival

Pénteken 18óra 45-kor vetíti a Művész mozi Szaladják István Madárszabadító, felhő, szél című filmjét. A film után fél 9-től Szilágyi Ákos beszélget az alkotókkal, Szaladják István rendezővel és Muhi András producerrel.

Szaladják ?Taikyo? István filozofikus filmje az idei Filmszemle egyik kimagasló alkotása volt. Lassú sodrású, Tarkovszkij műveit idéző képsorai egyszerű eszközökkel mesélik egy fiú és egy különös vándor fizikai és spirituális találkozásának történetét. Vászka, a parasztfiú szerelméhez, Szofiához tart. Útja a vakító kék ég alatt és a végtelen búzamezőkön át vezet. Ajándékul kézzel barkácsolt ketrecben madarat visz a lánynak. A Madárszabadítóval való találkozása után, a közösen eltöltött nap végére valami megváltozik a fiúban.

Az eredetileg operatőr Szaladják az 1999-ben készült Aranymadárral elnyerte a 31. Filmszemle legjobb kisjátékfilmes díját. Dolgozott utána Hajdú Szabolcs Tamarájának operatőreként, az idei Filmszemlén pedig saját filmjén túl Szemző Tibor Csoma-legendáriumával szerepelt. A rendező a Madárszabadító operatőrének Gózon Francisco-t kérte fel, a mű producere Muhi András, gyártója az Inforg Stúdió.

A film szereplői orosz színészek, az ideális címszereplőt egy grúz amatőrben, az ikonokat idéző arcú és tekintetű Robert Ovakimjan-ban találta meg. A Madárszabadító, felhő, szél a mozikban november 23-a óta látható. Forgalmazója a Budapest Film. A december 8-i közönségtalálkozóra a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak, azokat is, akik korábban már látták, vagy csak ezután tervezik megnézni a filmet!

Szóljon hozzá!