ZETApress

hírportál

Démonok a Titanicon

The Demons 2015Kihirdették a 23. Titanic Filmfesztivál fődíját. A Hullámtörők-díj nyertese a Démonok, a zsűri különdíját az Evolúció kapta ? tudatta Deák Zsuzsanna sajtófőnök.

Április 7-én csütörtöktől tíz napon át a kortárs magyar és nemzetközi filmes termés legjava mutatkozott be a budapesti Titanic Filmfesztiválon. Az idén 23. alkalommal megrendezett mustrán az öt tematikus szekción kívül versenyprogram is volt: a világ minden tájáról érkező kilenc film közül került ki a nemzetközi zsűri által odaítélt Hullámtörők-díj. A díjat a péntek esti, filmvetítéssel követett gálaeseményen adták át az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A 2016-os Titanic zsűrijének döntését péntek este, az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében rendezett ünnepélyes díjátadón jelentették be. A zsűri tagjai Hrönn Marinósdóttir, a reykjavíki filmfesztivál igazgatója, valamint Reisz Gábor és Ujj Mészáros Károly filmrendezők voltak. A zsűri a Hullámtörők díjat, a Titanic fődíját a Kanadából érkező Démonok című filmnek ítélte. ? Az alkotás a tartalom és a forma különleges egységét teremtette meg nagyon fegyelmezett, kifinomult és leegyszerűsített stílusban, finoman ábrázolva fiatal és túlérzékeny hősének fejlődéstörténetét, aki szembesülni kénytelen a felnőttek érthetetlen és frusztrált világával ? indokolta döntését a zsűri.

Philippe Lesage kanadai rendező videóüzenetben köszönte meg az elismerést: Buenos Airesből jelentkezett be, ahol épp egy filmfesztiválon vesz részt. Sajnálatát fejezte ki, hogy nem lehet ott a díjátadón az Urániában, valamint reményét is, hogy egyik következő filmjével eljut majd Budapestre. A Démonok szinopszisa: Miközben Montreal fiatal fiúkat célzó emberrablások sorozatát nyögi, a tízéves Felix a tanév végére készül a látszólag csendes külvárosban. Felix élénk képzelőerővel megáldott, érzékeny fiú, aki mindentől fél. A képzeletében létező démonok egyre inkább az őt körülvevő zavaros világot kezdik tükrözni. A filmet a Titanic három vetítésén láthatta a közönség ? magyarországi bemutatójáról egyelőre nem érkezett hír.

Különdíjas Evolúció

Evolution 2015A zsűri különdíjban részesítette az Evolúció című francia?belga?spanyol filmet (rendező: Lucile Hadžihalilović), amely fájóan súlyos és időszerű mondanivalóját nagyon erős dramaturgiával és gyönyörűen fényképezett, kíméletlenül hatásos képekkel mesélte el. Az Evolúció szinopszisa: A tízéves Nicolas egy csupán nők és fiatal fiúk lakta távoli szigeten él az anyjával. Az óceánra néző kórházban minden fiút furcsa orvosi kezelésnek vetnek alá, de egyedül Nicolas kérdőjelezi meg a vele történteket. Érzi, hogy az anyja hazudik neki, és elszántan próbálja kideríteni, hogy mit is művel a többi nővel éjszakánként a tengerparton. Felfedezése csak kezdete az őt egyre inkább magába szippantó rémálomnak, ám a kórház fiatal ápolónőjében nem várt szövetségesre talál. Az Evolúciónak két vetítése volt a Titanicon, magyarországi bemutatója nem tervezett.

Szóljon hozzá!