ZETApress

hírportál

Filmklub a Magyar Tudományos Akadémián

MTA logoÁprilis 13-tól szerdánként ismét filmklub az Akadémián. Június 1-ig 17:30-tól hét jobbnál jobb filmet láthatunk az MTA Székház Budapest V. Széchenyi István tér 9. II. emeleti Nagytermében. Részletes információ és regisztráció idekattintva nyerhető ? tudatták sajtósaik.

Miből finanszírozta a pártállam az ÁVH működését? Hogyan kötődnek a Neander-völgyi medvevadászok az Érd környéki Fundoklia-völgyhöz? Megőrizhető-e a Szigetköz egyedi gazdagságú élővilága? Milyen élelmiszer kerül az asztalunkra? Csak néhány a számos kérdés közül, amelyre választ kap, ha ellátogat a Médiatanács támogatási programjában készült tudományos ismeretterjesztő filmeket bemutató sorozatunkra.

A 2016. április?május folyamán vetített filmek témájukban számos tudományág, többek között a történelem, a földrajz, a fizika és az agrártudomány területéhez kapcsolódnak. A vetítések után az egyes tudományterületek szakértői segítenek eligazodni a felvetett kérdésekben ? filmes szakemberek mellett akadémikusok, fiatal kutatók, az MTA kutatóintézeteinek munkatársai lesznek a vendégeink.

A sorozat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának támogatásával valósult meg, a bemutatott filmeket a Magyar Média Mecenatúra programja finanszírozta. A testület Kollányi Ágoston pályázata, illetve Ember Judit-pályázata kifejezetten az igényes, színvonalas ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítését ösztönzi, amelyek keretében 2011 óta közel 350 alkotás részesült összesen több mint 2,7 milliárd forint értékű támogatásban. A sorozat fővédnöke Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese, aki az első vetítés alkalmával köszöntőt mond. Valamennyi esemény ingyenes, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Kövesse az eseményeket a facebook-oldalon!

Program

MNHH logoÁprilis 13-án szerdán 17:30-kor Tősér Ádám: Így is épült a szocializmus (2016, 52 perc) A sokat emlegetett és kutatott ÁVH nemcsak a kínzásokban, kényszerítésekben, de gazdasági, pénzügyi ügyletei során is törvénytelen módszereket alkalmazott. A háború okozta károk nyomán kialakult hiánygazdaságban az ÁVH nehezen tudta fedezni működése igencsak magas költségeit, ezért a szervezetet az állam által irányított gazdasági bűncselekményekből befolyó összegekből finanszírozták. Meghívott vendég: Tősér Ádám, a film rendezője.

Április 20-án szerdán 17:30-kor Mosonyi Szabolcs: Vad Szigetköz (2014, 52 perc) Az Európában egyedülálló ?szárazföldi deltát? a hegységekből kilépő Duna hozta létre. A folyó napjainkban azonban már nem járhat olyan szabadon, mint régen. Az épített környezet szorítását látva adódik a kérdés: megőrizhető-e az élővilág egykori gazdagsága? Meghívott vendég: Mosonyi Szabolcs, a film rendezője és Guti Gábor, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet tudományos főmunkatársa.

Április 27-én szerdán 17:30-kor Gauder Áron: A kőbaltás ember (Érdi medvevadászok) (2015, 26 perc) A filmsorozat ?paleodetektívje? Budapestről autózik le az érdi Fundoklia-völgybe. A völgy az érdi mészkőfennsíkot vágja keresztül észak?dél irányban. A völgy északi részén az autópályától északra kiszélesedik, és néhány oldalág fut bele. Ma levendulaültetvények, erdő és rozoga víkendházak szegélyezik, de körülbelül százezer esztendővel ezelőtt itt vadásztak barlangi medvére a Neander-völgyi emberek. Meghívott vendég: Gauder Áron, a film rendezője.

Május 11-én szerdán 17:30-kor Novák Tamás: Globál menü (2014, 52 perc) Milyen globális menüt fogyasztunk nap mint nap? Honnan érkezik az ételünk? Mennyire tudatosak a fogyasztók? Mi a helyzet Európában? Mi történik a valaha agrárnagyhatalomként számon tartott Magyarországon? A most felnövő generáció jelentős része el sem tudja képzelni, hogyan készül az az élelmiszer, amit nap mint nap fogyaszt. A film megkísérli bemutatni a mai helyzethez vezető körülményeket, vázolni a lehetséges megoldásokat, rávilágítani az aktuális szituáció előnyeire és hátrányaira. Meghívott vendég: Novák Tamás, a film rendezője és Horn Péter akadémikus.

Május 18-án szerdán 17:30-kor Babos Tamás: Budapest ostroma (2015, 87 perc) Babos Tamás dokumentumfilmje a második világháború legfontosabb városcsatáinak egyikét, a magyar főváros ostromát idézi fel, melyről ? Sztálingrádtól vagy Berlintől eltérően ? mintha elfeledkezett volna Európa. Az 51 napos tényleges városostrom utcai harcaiban Budapest jelentős része elpusztult, a védőkre és a civilekre mérhetetlen szenvedés várt, közben az ostromlott városban tombolt a nyilasok terrorja. A film archív felvételekkel, a szemtanúk visszaemlékezéseivel és történész szakértők elemzésével veszi sorra a több mint 70 éve történt eseményeket. Meghívott vendég: Babos Tamás, a film rendezője és Katona Csaba történész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos munkatársa.

Május 25-én szerdán 17:30-kor Simon Judit: A Hold válaszolt (2015, 52 perc) A portréfilm Bay Zoltán fizikus (1900?1992) életpályáját mutatja be. Református lelkészcsaládból származott, érdeklődött a művészetek iránt, baráti kapcsolatot ápolt Szabó Lőrinccel, Németh Lászlóval, Szent-Györgyi Alberttel és Neumann Jánossal is. 1936-ban vette át az Egyesült Izzó, a Tungsram kutatólaboratóriumának vezetését, 1938-ban a vállalat anyagi támogatásával megalapította az Atomfizikai Tanszéket a Budapesti Műszaki Egyetemen. A második világháború alatt elhatározta, hogy megradarozza a Holdat. Meghívott vendég: Simon Judit, a film rendezője.

Június 1-jén szerdán 17:30-kor Lerner János: A természetfilm magyar találmány? (2014, 51 perc) Különleges időutazás a hazai természetfilmezés néhány meghatározó alkotójának segítségével, mely arra keresi a választ, miként ötvöződik a magyar természetfilm múltja és jelene, létezik- e még mindaz a ?magyaros? eredetiség, ötletesség és találékonyság, amely mindig is jellemezte a magyar természetfilmek alkotóit. Mitől lesz egy természetfilm igazán látványos? Vajon a magyar természetfilmesek is részletes forgatókönyv alapján dolgoznak, vagy csupán követik a régi filmes mondást, mely szerint a jó természetfilm forgatókönyvét az élet írja? Meghívott vendég: Lerner János, a film rendezője.

Szóljon hozzá!