ZETApress

hírportál

Tiszta szívvel, kerekesszékben

Tiszta Szívvel filmplakátTill Attila: Tiszta Szívvel című új nagyjátékfilmje a tavaly befejezett 40 napos forgatás után, az A Company forgalmazásában április 28-án kerül a magyar mozikba ? mondta el a rendező a tegnap esti margitszigeti sajtótájékoztatón. A Tiszta Szívvel a Laokoon Filmgroup gyártásában, Stalter Judit producer vezetésével készült.

Az akció-vígjáték egy kerekesszékes bandáról szól, ahol két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatába állnak. Sok vesztenivalójuk nincs a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött miden-napok kihívásait. Ezentúl még azt is átélhetjük, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú.

? Különböző alapítványok munkáját segítve sokfajta élethelyzetben találkoztam kerekesszékes emberekkel. Ezek a személyes találkozások inspiráltak, hogy bemutassak egy olyan történetet, amelyben egyszerre van jelen egy kerekesszékes fiú saját identitásával és a környezetével való küzdelme, és a fantáziavilága, amiben extrém módon, de helyre rakja az élete kihívásait.

Külön izgatott, hogy készüljön végre egy olyan film a mozgássérültek világáról, ahol nem színészek játsszák el az ő életüket, hanem saját maguk kapnak lehetőséget a szereplésre. Ahol valóban ők a hősök. Ebben a filmben a főszereplők a valóságban is fogyatékossággal élő emberek, akik a saját életüket, testüket, mondanivalójukat mutatják be egy különleges történeten keresztül. A filmben egyértelműen a karakterek ábrázolásán van a hangsúly. Az amatőr szereplők jelenléte esély arra, hogy igazi életteli karakterek szülessenek.

Eredeti helyszíneken forgattunk (Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja, Mexikói úti Mozgásjavító Iskola) és a film egyik különlegessége, hogy az ott élő embereket szereplőként vontuk be a filmbe, az egész közösség aktívan részt vett a munkánkban. Ennek köszönhetően a Tiszta Szívvel című filmben Magyarország egy olyan társadalmi rétege kerül végre fókuszba, ami eddig nem igazán kapott teret. A bűnözők világa sem a megszokott klisék mentén jelenik meg a filmben. A néző eddig sosem látott képet kap az alvilágról, ahol természetesen működnek az általános gengszter-karakterjegyek is, ugyanakkor igazán banális jeleneteken keresztül, kutyasétáltatás, vásárlás közben ismerjük meg a szereplőket ? mondta el Till Attila, a film írója-rendezője.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vbklNVZB_4Y[/youtube]

Tilla riporter, műsorvezető, televíziós és filmes. Első nagyjátékfilmje a 2008-as Pánik volt, amelyben a női lélek legmélyebb bugyraiba kalauzolt el minket. A 2011-ben készült Csicska című rövidfilm számos nemzetközi elismerésben részesült. Tilla számos jótékony szervezet munkáját segíti, többek között ennek, valamint szociális érzékenységének és a formabontó megoldások iránti vágyának eredménye a Tiszta Szívvel című, drámaian vicces gengszterfilm, amelyben a kerekesszékesek életét és álmait ismerhetjük meg. További alkotók: producer: Stalter Judit, operatőr: Juhász Imre, vágó: Gothár Márton, zeneszerző: Kalotás Csaba, hangmérnök: Tamás Zányi, látványtervező: Ágh Márton, jelmeztervező: Flesch Andrea. Főszereplők, Rupaszov: Thuróczy Szabolcs, Zolika: Fenyvesi Zoltán, Barba Papa: Fekete Adám, Zita: Balsai Móni, Évi: Danish Lídia.

Fenyvesi Zoltán, a 23 éves egyetemista igazi sztáralkat, és ennek kerekesszéke sem szabhat gátat. Zoli minden fontos divateseményen ott van, emellett tanul és dolgozik, valamint motivációs beszédeket is tart. A Tiszta Szívvel az első filmje, de szerepelt már a Coca-Cola kampányfilmjében is. A Suhanj! Alapítvány oszlopos tagja, aki 2014-ben letekerte handbike-jával a New York Maratont is. Róla idekattintva is olvashatunk. Wheelchairguy néven majdnem tízezer követője van az Instagramon. A filmben félig-meddig önmagát, azaz egy huszonéves kerekesszékes srácot alakít, aki igyekszik mindent kihozni az életéből, sőt még annál többet is.

Szóljon hozzá!