ZETApress

hírportál

A kultikus sci-fi eposz titkai

Az 1966 őszén elindult tudományos fantasztikus sorozat készítői kezdetben még nem sejtették, hogy alkotásuk az egész világot meghódítja majd. De pontosan mekkorára is nőtte ki magát napjainkra a Star Trek-kultusz? Lentebb öt megdöbbentő tényt látunk a sorozatról ? tudtuk meg a sajtósuktól.

723 részes, egymással szorosan összefüggő sci-fi filmsorozat, egy rajzfilmsorozat, több száz regény, videojáték, és tizenkét darab egész estés mozifilm készült a történetből ? ez utóbbiak közül kettőt a Paramount Channel műsorán vasárnap délután láthatnak majd a nézők. Star Trek 6. A nem ismert tartomány április 3-án vasárnap 14:10-től, Star Trek 7. Nemzedékek 16:20-tól a Paramount Channel műsorán, a Viacom-csoport filmcsatornáján!

50 éves jubileum: Idén ősszel ünnepli a Star Trek sorozat debütálásának 50. évfordulóját, ami előtt háromnapos rendezvénnyel tiszteleg majd a világ. A Star Trek: Mission New York névre keresztelt eseményen jelen lesznek a sci-fi szereplői is, köztük a Kirk kapitányt alakító William Shatner, aki meghatározó szerepe ellenére sohasem látta a sorozatot.

Egyedi nyelv: A sorozatban több földönkívüli faj is szerepel, ilyen a harcias, humanoid klingon rassz is. A különleges népnek egy önálló nyelvet is kifejlesztettek az alkotók a harmadik mozifilm készítésekor Marc Okrand nyelvész vezetésével. Azóta még nyelvi intézet és számos klingon szótár is létrejött az egyedi nyelv bemutatására.

Hatalmas rajongótábor: Köztudott, hogy a Star Trek rendkívül nagy rajongótáborral bír. Rengeteg hétköznapi ember ölti magára Kirk kapitány vagy Spock ruháját bulik vagy különleges események alkalmával, fújja kívülről minden epizód dialógusát vagy gyűjt minden, a sorozathoz kapcsolódó ereklyét, tárgyat. Ez utóbbiak közé tartozik Anthony Sfroza is, aki pincéjében rekonstruálta az Enterprise űrhajó parancsnoki hídját, melyben a Star Trek ismerős karakterekeinek életnagyságú másai láthatóak. Mindemellett a pince falának és egyéb építőelemeinek az anyaga, és a festése is megegyezik az eredetivel.

Csupasz színészek: A Star Trek filmekben a Vulkán bolygón élők különleges tulajdonsága az, hogy nincs mellszőrzetük. Gene Roddenberry író-producer ötlete nyomán ezért minden színésztől elvárták a forgatás során a folyamatos szőrtelenítést. Ezzel sikerült a korabeli trendekkel teljesen szembeszállniuk az alkotóknak.

Pénzgyűjtő kampány: A websorozat, a Star Trek Continues követői kampányt indítottak, amely során pénzt gyűjtenek a hetedik rész lezárásához, illetve további három epizód forgatásához. Amennyiben a lelkes rajongónak mindez megér körülbelül 80 ezer forintot, akkor cserébe egy harminc perces, privát videó beszélgetésben is része lehet a sorozat egyik főszereplőjével, Michele Specht-tel.

Szóljon hozzá!