ZETApress

hírportál

Mindjárt itt a 23. Titanic

23. TitanicÁprilis 7-én csütörtökön kezdődik Budapest egyik legrégebbi és legnagyobb várakozással övezett filmes eseménye, a Titanic. A fesztivál 23. kiadásának látogatói tíz napon át nézhetnek díjnyertes nemzetközi és magyar alkotásokat: öt budapesti helyszínen összesen 42 filmet ? tudatta Deák Zsuzsi.

A 23. Titanic szervezői a korábbi évekhez hasonlóan a versenyprogramon kívül öt szekcióba rendezték az idei válogatást: Fesztivál-kedvencek, Amerikai függetlenek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Filmdokk. Ezeken kívül rövidfilmeket is vetítenek majd a fesztiválon. Ahogy Allan Sørensen programigazgató fogalmaz: a szervezők célja, hogy izgalmas, friss és gondolatébresztő alkotásokat juttassanak el a magyar közönséghez, valamint megmutassák, milyen változatos és sokféle napjaink filmművészetének műfaji, stílus- és témabeli merítése. Reményei szerint a filmszerető közönség minden tagja talál majd valami kedvére valót a Titanicon.

Horváth György fesztiváligazgató elmondta: a főváros fesztiválja számos meglepetést tartogat a fesztivált jól ismerőknek és az új nézőknek egyaránt. Április 7-én az Urániában a nyitófilm az ausztrál Tanna lesz, mely a Velencei Filmfesztiválon mutatkozott be és díjat is nyert. A film egy ősi, csendes-óceáni törzs világába kalauzol. Megtörtént esetet dolgoz fel: a törzs szigorú hagyományaival szembeszálló fiatal szerelmespár történetét.

A fesztivál záróeseménye kivételesen pénteki napra esik: április 15-én este adják át a fesztivál díjait az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az eseménysorozat ezután még a szombati ismétlő vetítésekkel folytatódik. Az idei Titanic Filmfesztivál zsűrijének elnöke Hrönn Marinósdóttir, a Reykjavíki Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, tagja Balsai Móni színésznő (Liza, a rókatündér) és Reisz Gábor filmrendező (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan).

Április 15-én pénteken a zárófilm az Urániában a Velencében Arany Oroszlán-díjra jelölt A Bigger Splash című olasz?amerikai bűnügyi lélektani dráma lesz Dakota Johnson, Ralph Fiennes, Tilda Swinton és Matthias Schoenaerts főszereplésével. A Big Bang Media nem tervezi a film mozibemutatóját, ezért A Bigger Splashet csak a Titanicon láthatják az érdeklődők. A filmnek több ismétlő vetítése is lesz április 16-án szombaton. A Titanic vetítései és eseményei az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin, Toldi és Sugár moziban, valamint az A38 Hajón lesznek. Jegyek március 28-tól kaphatók a mozik pénztáraiban.

Szóljon hozzá!