ZETApress

hírportál

Frankofon filmek Budapesten

Frankofon filmek6. Frankofón Filmnapok lesznek február 26-án péntektől március 6-án vasárnapig ? tudtuk meg a tegnap délelőtti sajtótájékoztatón a Fő utcai Francia Intézetben. A tavalyi 5. Filmnapok és 15. Fesztivál előzetese idekattintva olvasható.

A 16. Frankofón Fesztivál kísérő programjainak összeállításánál az volt a cél, hogy előtérbe helyezzék a francia nyelvet és a frankofón kultúrák sokszínűségét. Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete rámutatott a világ sokszínűségének, a különféle nyelvek és gondolatok védelmének fontosságára. A fesztiválon svájci, belga, libanoni és sok egyéb országból érkező rendezők, zenészek, írók, más művészek egyaránt részt vesznek. Az aktuális problémák, a migráció kérdései is helyt kapnak.

Magyar Levente, a KKM államtitkára és frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosa hangsúlyozta, hogy a 16. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál Budapest kulturális életének egyik kiemelkedő eseménysorozatává nőtte ki magát, ezért az EMMI idén ötmillió forinttal támogatta. Hervé Ferrage, a Budapesti Francia Intézet igazgatója beszélt a francia?magyar együttműködés eredményeként létrejövő barokk estről, amelynek a MŰPA ad majd otthont más frankofón programok mellett, valamint a Nemzeti Színház nemzetközi színházi találkozójáról is, a MITEM ezúttal több frankofón alkotót hív meg, egyebek között a világhírű svájci rendezőt, Valére Novarinát.

A frankofón rendezvénysorozat február 26-án pénteken este 19 órakor a Valley of Love vetítésével nyílik meg az Urániában, emellett új budapesti helyszín, a Cirko-Gejzír mozi is csatlakozik a filmnapokhoz. A nyitófilmben a francia mozi két világszerte ismert alakjával, Isabelle Huppert-rel és Gérard Depardieu-vel találkozhat a nézőközönség. A további programok idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!