ZETApress

hírportál

Magyar Filmhét Oscar után

2. Magyar Filmhét 2016.Összesen 18 díjról: hat műfaji és 12 szakmai díjról dönt titkos szavazással a Magyar Filmakadémia tagsága a 2. Magyar Filmhét alkalmával, amely fél nappal az Oscar-díj gála után, február 29-én hétfőn a Saul fia vetítésével kezdődik az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A műfaji díjakat a legjobb játékfilm, tévé-, dokumentum-, kis játékfilm, ismeretterjesztő film és animáció nyerheti el, míg a legjobb rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, vágó, zeneszerző, díszlet- és látványtervező, sminkes és hangmérnök elismerésére külön szakmai díjakat osztanak ki. Március 5-én szombaton (munkanap!) hirdetik ki minden kategóriában az addig legtöbb szavazatot kapott 5-5 filmalkotást, melyek közül az akadémiai tagok újabb titkos szavazással választják ki a nyerteseket. Az ünnepélyes díjátadó március 6-án vasárnap este lesz.

A Filmhéten a Cinema City MOM Parkban március 1-je és 6-a között összesen 270 magyar film fog versenyezni, a seregszemlére az alkotók a 2012. február 5-e és 2015. december 31-e között Magyarországon mozi forgalmazásba került, 2015. január 1-je és 2015. december 31-e között televízióban sugárzott, valamint a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették.

A versenyfilmek vetítésén túl számos kiegészítő program színesíti majd a 2. Magyar Filmhét programját. Lesz plakátkiállítás és szakmai nap, melynek keretében ismertetőt tart a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Média Mecenatúra programról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, valamint a Nemzeti Filmiroda és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, a MaNDA is. A fiatal filmesek ? elsőfilmesek és főiskolai, egyetemi hallgatók ? is bemutatják majd alkotásaikat, a hétvégén pedig családi mozikkal várják a közönséget.

A Filmalap és a NMHH Médiatanácsa támogatásával a Magyar Filmakadémia által szervezett seregszemle Zsigmond Vilmos, a 86 éves korában idén januárban elhunyt Oscar-, BAFTA- és Emmy-díjas operatőr előtt tiszteleg. A legendás szakemberre emlékezve kiállítást szerveznek a Magyarországon eddig nem látott forgatási teszt-polaroid képeiből, valamint levetítik Brian De Palma: Fekete Dália című filmjét is, amelynek fényképezéséért Zsigmond Vilmost 2007-ben negyedik alkalommal jelölték Oscar-díjra ? olvasható a közleményben. A fesztivál teljes programja február 25-én csütörtöktől weboldalukon tekinthető meg.

Szóljon hozzá!