ZETApress

hírportál

A Milánói Scala az Urániában

Tavaly decemberben a Firenze és az Uffizi képtár 3D bemutatójával indult útjára A művészet templomai című sorozat, amely Itália gazdag művészeti örökségének kiemelkedő alkotásait mutatja be a mozivásznon. A sorozat 2. része: A Milánói Scala ? A csodák palotája a klasszikus zene és előadó-művészet egyik leghíresebb intézményének évszázados történetét tárja fel a nézők előtt.

A 90 perces látványos ismeretterjesztő filmet február 18-tól magyar szinkronnal vetítik a hazai mozikban, Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban, melynek délelőtti sajtóvetítésére mi is bementünk. Emellett országszerte számos további helyszínen láthatják a nézők, többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Kecskeméten és Szolnokon is.

A Teatro alla Scala 1778-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, és rövid időn belül hagyományos olasz nagyopera szentélyévé vált, melyet a tehetség, az elhivatottság és az áldozatvállalás emelt naggyá. Neve elválaszthatatlanul kötődik a klasszikus zene, opera és balett legnagyobb műveihez és művészeihez. A Firenze és az Uffizi képtár 3D alkotóinak új filmje az eddigi legátfogóbb alkotás az intézmény történetéről és művészóriásokat generációkon át inspiráló, fenséges hangulatáról.

A film készítői alapos kutatómunkát végeztek, hogy a közismert tények mellett megmutassák a 238 éves operaház rejtett titkait is. A narrációt művészek, szakértők és rajongók kommentárjai, valamint visszaemlékezéseken alapuló fikciós részek gazdagítják, minden eddiginél mélyebb betekintést engedve a Scala történetébe. A 4K minőségben forgatott film pazar látványvilága Luca Bigazzi, az Oscar-díjas A nagy szépség operatőrének munkáját dicséri.

Luca Lucini és Silvia Corbetta rendezők az operaház korai történetének élethű bemutatásához színészi játékot és játékfilmes elemeket is alkalmaztak, valós személyek visszaemlékezései alapján kidolgozott jelenetekkel. A narráció és a fikciós részek mellett különleges archív fotók és felvételek segítik a nézőt, hogy elmerüljön a közel két és fél évszázados múltra visszatekintő operaház történelmében: olyan kiemelkedő alkotók visszaemlékezései is helyet kaptak a filmben, mint Arturo Toscanini, Zubin Mehta, Herbert von Karajan és Claudio Abbado karmesterek, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras és Maria Callas operasztárok, Franco Zeffirelli és Luchino Visconti rendezők, valamint a balett csillagai, Szvetlana Zakharova, Alessandra Ferri és Carla Fracci. A film ezáltal élethűen rekonstruálja a Scala különböző korszakait és a nagy sztárok, az opera és balett csillagainak pályafutását, egymással való kapcsolatát és rivalizálását, az intézményhez való kötődésüket.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4De-T9XS9TA[/youtube]

A film a Scala mai arcát is bemutatja, bepillantást engedve a kulisszák mögé. Bemutatja egy új évad előkészítése mögött álló hatalmas munkát ? ami hagyományosan minden évben december 7-én, Milánó védőszentjének napján tartott, nagyszabású évadnyitó gálában csúcsosodik ki ?, ezen kívül megismerhetjük a Scala Akadémia mindennapjait és jövő fiatal tehetségeit. Rendező: Luca Lucini. Operatőr: Luca Bigazzi. Közreműködik: Stéphane Lissner, Daniel Barenboim, Plácido Domingo, Raina Kabaivanska, Alexander Pereira, Luciana Savignano, Fiorenza Cossotto, Roberto Bolle, Leo Nucci, Mirella Freni, Francesco Maria Colombo, Marcello Sirotti, Carlo Fontana, Giovanni Gavazzeni, Franco Pulcini, Riccardo Chailly, Mario Botta, Marco Contini, Alessandra Ferri, Carla Fracci. Forgalmazó: Pannonia Entertainment.

Szóljon hozzá!