ZETApress

hírportál

Oscar-jelölt a Kordából

Hét Oscar-jelölést kapott a hazánkban forgatott Ridley Scott film. Tavaly októberben került világszerte mozikba a sci-fi, amely óriási kaszasikert hozott. A Mentőexpedíció azóta az AFI Awards és a Golden Globe díjait is begyűjtötte, most pedig hét jelölést kapott ? tudatta Kubik Elvira.

Scott 2014 végén és 2015 elején, Budapesten és az etyeki Korda Stúdióban forgatta szuperprodukcióját. A Kordában, a közel 50 napos forgatáson 300-400 fős filmstáb dolgozott. A Stúdió összes műtermében forgattak, a 6-os műteremben pedig ? amely Európa legnagyobb műterme: Superstage ? hozták létre a Marsot. 4000 tonna vörös homokkal volt feltöltve a műterem, ahol óriás szélgépekkel rendszeresen homokvihart szimuláltak. A Superstage 6000 m2 alapterületű és az építhető belmagassága több, mint 20 méter. Ez nagyobb, mint a londoni híres Pinewood stúdió beltere, ahol egyébként a Star Wars utolsó részét, az Ébredő erőt forgatták. A Korda Stúdió műhelyeiben épült továbbá a híres Mars Rover jármű is.

A Kordában dolgozott a teljes legénység is, a főszereplők: Jessica Chastain, Matt Damon, Michael Pena, és Kate Mara. Matt Damon itt dugdosta magyar földbe a krumplit. A Korda Stúdió bejárati kapuja szerepet kapott a filmben is, mint a NASA bejárata. A film rendezője a legendás Ridley Scott volt, (Fejvadász, Alien) aki már előtte többször is forgatott Magyarországon, mint producer ? The Company, Pillars of the Earth, World Without End.

A film Budapesten a Bálnában, a MŰPÁ-ban és a Hungexpo területén is forgatott helyszínen. A Bálna a NASA központ belsejét helyettesítette a filmben, a MŰPA a kínai űrközpontként szerepelt, míg az eredetileg a kaliforniai Pasadenában található Sugárhajtási Laboratórium, (Jet Propulsion Laboratory) a Hungexpo épületében rendezkedett be.

A Mentőexpedíciót szinte teljes egészében hazánkban forgatták, egyedül a marsi külső jelenetek egy részét vették fel a jordániai Wadi Rumban. Az új-zélandi forgatást is fontolgatta a produkció, de végül is a 6-os műterem méretei miatt döntöttek Magyarország mellett. Talán a hazai kedvező feltételek is szerepet játszottak abban, hogy a filmet 108 millió USD költségvetéssel valósították meg, amely kevesebb volt a tervezettnél.

A Korda Stúdió gratulál az alkotóknak a megérdemelt sikerekért. Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk dolgoztak, és hogy Magyarországot választották az év egyik legnagyobb szuperprodukciójának megvalósításához. Az Oscarra a Legjobb film, Legjobb férfi főszereplő (Matt Damon), Legjobb adaptált forgatókönyv (Drew Goddard), Legjobb látványtervezés/díszlet, Legjobb hangtervezés, Legjobb hangkeverés, Legjobb vizuális effektusok kategóriákban jelölték.

Szóljon hozzá!