ZETApress

hírportál

Cseh filmek cseh sörrel

Cseh FilmkarneválA farsangi vigadalommal együtt érkezik a hagyományos cseh filmkarnevál is. A Toldi moziban február első hetében bemutatjuk az aktuális cseh filmtermés legjavát, valamint egy retrospektív sorozattal köszöntjük rendszerváltás utáni cseh filmgyártás egyik legsikeresebb párosát, apát és fiát: Zdeněk Svěrák (1936. március 28.) & Jan Svěrák (1965. február 6.) alkotókat.

A Cseh Filmkarnevál főtámogatója idén is a Staropramen, a világ első számú prágai söre. ? A cseh kultúrának mindig is szerves része volt a film, csakúgy, mint a sör. Cseh sörfőző mesterként elárulhatom: nincs is jobb, mint egy korsó Staropramen mellett megbeszélni a filmben látottakat ? mondta Petr Kovarik, a Borsodi Sörgyár ügyvezetője.

És hogy mire is számíthatunk az ötnapos program keretében? ? A Filmkarnevált Petr Zelenka Londonban bemutatott új filmje, az Elveszve Münchenben nyitja, amely a második világháborút megelőző történelmi eseménytől indulva igazi útvesztőbe kalauzolja nézőit. Az Ötvenes című klasszikus cseh vígjáték a karácsonyi ünnepek alatt több nézőt vonzott a cseh mozikba, mint a Csillagok háborúja. A Kobrák és siklók már a Miskolci Cinefesten is elnyerte a nézők tetszését, habár kiderült, nem egy rózsaszín lányregényről van szó. A Fotográfus alatt napjaink legismertebb cseh fotósának, Jan Saudeknek nők uralta, erotikával átitatott világában mártózhatnak meg a nézők ? tudatta a Budapest Film.

Jan Svěrák Oscar-díjas rendező és Zdeněk Svěrák forgatókönyvíró, színész legsikeresebb munkái közül természetesen nem maradhatott ki a Kolja, amely 1997-ben az Oscar-díjat és a Golden Globe-ot is besöpörte. A rendszerváltás idején játszódó családi filmben egy idősödő nőcsábász egyik pillanatról a másikra egy orosz kisfiú apjává válik. A retrospektív további darabjai a 2. világháború idején a brit légierőnél szolgáló cseh pilótákról szóló nagyszabású történelmi tabló, a Sötétkék égbolt, vagy a rendező Magyarországon korábban még sosem vetített családi filmje, a Bubu visszatér. A sort Az én kis falum zárja, amelynek megírásakor Zdeněk Svěrák fia még túl fiatal volt, de a forgatókönyv szerencsére így is jó kezekbe került. Éppen 30 éve, hogy Jiří Menzel rendezésében és Bán Jánossal a főszerepben a mozikba került.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1fORWxk_1rU[/youtube]

A nyolc gondosan válogatott film mellett természetesen különleges vendégeket is várunk. A nyitófilm, az Elveszve Münchenben után vendégünk lesz a film rendezője, Petr Zelenka. Az én kis falum vetítése után pedig Jiří Menzelt és Bán Jánost, a film rendezőjét és főszereplőjét köszönthetjük. A beszélgetéseket Csákvári Géza filmkritikus vezeti. A fesztiválhoz pénteken este egy karneváli hangulatú rendezvény kapcsolódik, melynek helyszíne a Mazel Tov étterem és bár, a zenéről pedig a prágai Circus Problem zenekar gondoskodik. Az ötnapos fesztivál műsorfüzete idekattintva letölthető.

Szóljon hozzá!