ZETApress

hírportál

Saul fia ma is tarolt

Saul csapataA Magyar Filmkritikusok Díjának délutáni átadásán Nemes-Jeles László: Saul fia című alkotása a fődíj mellett további négy elismerést vitt el a tavalyi filmtermés legjobbjainak kiosztott 14 díjból. Az Anyám és más futóbolondok a családból három, a Szerdai gyerek két díjat nyert, Ujj Mészáros Károly: Liza, a rókatündére lett a legjobb első-film.

A Saul fia stábjából Röhrig Géza lett a legjobb férfi főszereplő, Zányi Tamás a legjobb hangmérnök, Erdély Mátyást az operatőrök, Nemes Jeles Lászlót a rendezők között találta a legjobbnak a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikus Szakosztálya és a Magyar Filmművészek Szövetsége Filmkritikus Szakosztálya.

Nemes-Jeles László az 54 éve kiosztott díj átvételekor elmondta: a stáb kulcstagjai elsőfilmesek és a siker egyik kulcsa az volt, hogy mindenki a szívében hordozta ezt az ügyet, a fődíjat átadó Tarr Béláról szólva pedig kiemelte, hogy nála végezhetett olyan műhelymunkát, amelynek során elleshette a titkokat, köztük azt, hogy milyen fontosak az arcok egy filmben. Megemlítette még, hogy nagyon aggasztónak találja a digitális technika térnyerését, hiszen a filmkészítés egyik titka az alapanyag, amit nem helyettesíthetnek egyek és nullák. ? Ha elveszítjük a filmet, akkor az emlékezetet is elveszítjük, és ezt szerintem nem szabad hagyni! ? jelentette ki.

A legjobb dokumentumfilmnek Meggyes Krisztina: Azokat című művét ítélték, a kis-játékfilmek kategóriájában Szilágyi Fanni rendezése, a Kamaszkor vége, az animációs alkotások között Andrasev Nadja munkája, A nyalintás nesze nyert. A Simó Sándor Alapítvány Díját Kovács István: Betonzaj című kis-játékfilmje kapta. A női epizódalakítások legjobbjának Börcsök Enikőt választották (Szerdai gyerek), a női főszereplők közül Básti Julit (Anyám és más futóbolondok a családból), ugyanebben a filmben mutatott alakításáért vihette el Gáspár Tibor a legjobb férfi epizódalakítás díját. A legjobb forgatókönyvért odaítélt elismerés Fekete Ibolyáé lett (Anyám és más futóbolondok a családból), különdíjat kapott a Szerdai gyerek, rendező: Horváth Lili.

Hilda forgatA magyar filmkritikusok Életmű-díjával Hildebrand István operatőr és videórendező, egyetemi tanár sok évtizedes kimagasló művészi munkásságát ismerték el. Távollétében kitüntetését Komlósi Gábor MÚOSZ-elnöktől Kocsis Tibor filmrendező vette át, Jelenetek egy operatőr életéből című 2X50 perces portréfilmjét ma és február 5-én pénteken 18:05-től láthatjuk a Duna World-ön.

Sokaknak semmit nem mond az a név, hogy Hildebrand István. De néhány filmcím említése után, melyeknek ő volt az operatőre, nyilvánvalóvá válik kiről van szó, hiszen nem múlik el egyetlen nemzeti ünnep sem, hogy ne ismételnék újra és újra a Kőszívű ember fiait, vagy a Kárpáthy Zoltánt. 1980-ban forgatta utolsó filmjét a Psychét. Úgy szakadt meg legendás karrierje, hogy 1970-től tíz évig a MAFILM főoperatőre volt és jelentős külföldi, nagy költségvetésű kosztümös játékfilmek fotografálására kérték fel. Mégis alkotóerejének csúcspontján, 52 évesen végleg abbahagyta a filmoperatőri munkát.

Kocsis Tibor 100 perces porté-filmjében osztálytársai: Makk Károly és Kovács András mellett pályatársai: Sándor Pál, Ragályi Elemér, valamint 40 perc korabeli híradó, játékfilmrészlet és soha nem látott fotók rajzolják meg Hilda ? ahogy a szakma hívta ? portréját. Szerkesztő, vágó: Konecsny Emőke. Szereplők: Kovács István, Fazekas Eszter, Borda Mihály, Rákosi Tamás, Mécs Károly, Venczel Vera, Ragályi Elemér, Hildebrand István, Kovács András, Makk Károly, Sándor Pál, Schnöller Geyza és Regéczy Viola.

Szóljon hozzá!