ZETApress

hírportál

Budapest Noir filmen

Kolovratnik Krisztián alakítja a Kondor Vilmos 2008-as nagy sikerű regénye nyomán, a Gárdos Éva rendezésében készülő Budapest Noir főszerepét. A filmet a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) támogatásával, a Pioneer Pictures produkciójában február 8-tól 45 napig forgatják ? tudtuk meg a délelőtt a Centrál Kávéházban.

A krimi további kulcsszerepeit Kulka János és Kováts Adél (vitéz Szőllősy András és neje) valamint a madámot alakító Dobó Kata játssza. Operatőre Ragályi Elemér, látványtervezője az általa kis Verebesnek nevezett Pater Sparrow, aki 2008/09-ben már 1-et rendezett. Az alkotás producere Kemény Ildikó, a Pioneer Pictures vezetője. A Szabó Simon moderálta sajtóreggelire mindannyian korabeli autókkal és ruhákban érkeztek, majd kisorsolták az a három szerencsés újságírót ? Vadas Zsuzsát, Gazdag Györgyöt és Pozsonyi Jankát ?, akik korhű ruhákban statisztaként vehetnek részt valamelyik forgatási napon.

A regény 1936 őszén játszódik, amikor Gordon Zsigmond, Az Est bűnügyi újságírója fülest kap a meggyilkolt zsidó lány holttestéről, akinek erkölcsileg kompromittáló fényképét a gyilkossági csoportvezető, Gellért Vladimir (Anger Zsolt) íróasztalának nyitva hagyott fiókjában látta meg először. Miközben Gordon összerakja a bűntény mozaikját, a diktatúra világának legkülönbözőbb helyzeteiből emel ki darabokat. Munkájában szerelme: Eckhardt Krisztina fotóriporter (Tenki Réka) segíti. De mi késztethet egy zsidó lányt arra, hogy olyan tiltott foglalkozást űzzön, mint amiről a ledér fotói árulkodnak? Az út alvilági és bizonyos értelemben pikareszk figurákon keresztül vezet.

Havas Ágnes, az Andy G. Vajna vezette MNF vezérigazgatója különösen örül ennek a filmnek, mivel száz százalékban magyar pénzből, magyar történetből születik és a helyszíne Budapest. A produkció az előkészítésére elnyert összeggel együtt 950 millió forintos költségvetésből készül. A forgatókönyvíró Szekér András, akinek Kondor Vilmos is adott ehhez tippeket. Ha kedvező fogadtatásra talál, Kondor Vilmos Bűnös Budapest-ciklusának újabb művét filmesítik meg.

Szóljon hozzá!