ZETApress

hírportál

Oscar-díjjelölt a Saul fia

Nemes-Jeles László a Golden Globe-díjjalMinden kamasznak látnia kell ezt a filmet, nem azért, hogy tele legyenek a mozik, hanem mert sokakból hiányzik az empátia! ? fogalmazott Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője az Uránia Moziban, miután az amerikai filmakadémia délután Oscar-díjra jelölte az általa készített holokausztdrámát a legjobb idegen nyelvű alkotások között.

A rendező a jelölésről szólva kiemelte: különösen sokat jelent, mert azt jelzi, hogy elsőfilmes is kerülhet ilyen kiváltságos helyzetbe. ? Nem vagyunk zsenik, csak sokat dolgoztunk ? jelentette ki. A filmmel szembeni ellenséges internetes kommentek számára csupán annyit jelentenek, mintha valaki felvenne egy hangversenyt, aztán összevágná belőle a köhögéseket. A film fogadtatásáról szólva arról is beszélt, hogy több mint száz közönségtalálkozón vett már részt, és sokan osztották meg vele, hogy félve ültek be a filmre, mert attól tartottak, hogy a látvány sokkolni fogja őket. Olyanok is akadtak közöttük, akik maguk is túlélők, és azt mondták, a film hangot adott mindannak, amit eddig nem tudtak elmondani.

A Saul fiát csaknem nyolcvan országban vetítik vagy fogják vetíteni ? az Egyesült Államokban több száz moziban ? és Magyarországon, ahol már több mint százezer nézője volt, csütörtöktől több mint húsz filmszínház ismét műsorra tűzi. A film később DVD-n is megjelenik. A díjszezon során már számos elismeréssel lett gazdagabb a Saul fiának alkotógárdája. Erdélyi Mátyás operatőr egyebek mellett a világ legtekintélyesebb és legnagyobb múltra visszatekintő operatőr fesztiválján, a Camerimage-on megkapta a Bronz Béka-díjat, és esélyes az amerikai operatőr szövetség díjára is a nem amerikai filmek kategóriájában.

Zányi Tamás hangmérnöke, aki szintén több rangos elismerést vehetett át a Saul fiáért elmondta, hogy a rutin, az inspiráció, valamint a díszlet mellett sok színész a hangjával is hozzájárult a hangkép kialakításához. Nem hangjátékot készítettek, mindig a filmmel együtt haladtak. Nem filmes effektusként, magamutogatón alkalmazták a hangokat, hanem mindvégig a hitelességre törekedtek ? tette hozzá. Arról is beszámolt, hogy egy amerikai hangmérnök azzal kereste meg, hogy szeretné beilleszteni a tananyagba a Saul fiát.

Havas Ágnes, a filmet finanszírozó Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója bejelentette, hogy megállapodást kötöttek az alkotás amerikai forgalmazójával, a Sony Pictures Classics-szal arról, hogy a Filmalap hozzájárul a film amerikai kampányához. A Sony már eddig is több százezer dollárral támogatta a Saul fiát ? emlékeztetett a Filmalap vezetője.

Vági Zoltán, a film történész szakértője úgy vélte, hogy a film nemzedékek gondolkozását fogja alakítani. A holokausztkutató szerint a Saul fia műfaját tekintve nem dokumentumfilm, hanem játékfilm, fikciós realizmusként lehetne meghatározni. Rajk László díszlettervezővel együtt voltak a felelősek azért, hogy minden hiteles legyen a filmben. Amikor a kész filmet megnézte, úgy érezte, ő is ott van a lágerben, ha a többi néző is úgy érzi, akkor sikeres a film.

Rajk László a film különleges perspektívájával és eredeti látásmódjával kapcsolatban kifejtette, hogy a filmtörténet látványvilágát három részre osztaná: az elsőben a Ben Húr-jellegű filmek készültek hatalmas díszlettel, amit láttak a színészek, a rendező és a közönség is. A másodikban emberek kék vagy zöld dobozban dolgoztak, a rendező és a színészek nem látták a díszletet, csak a néző, a harmadik szakasz pedig, ami most elkezdődött, ennek éppen a fordítottja: a díszletet a rendező, az operatőr, a színész látja, a közönség viszont nem.

? A filmtörténet egy olyan szakasza indult el, amikor igazán érződik a filmkészítés sajátszerűsége. Ez a film bizonyítja, hogy az emberi arcjáték, az emberi testmozgás, a hangok, zörejek, kiáltások hozzásegítenek ahhoz, hogy megértsük ennek a szörnyű halálgyárnak a tereit. Tényleg olyan szakasz a filmes látványvilágban, amikor minden együtt működik, és elmondható, hogy a filmkészítés csapatmunka, mindenkinek a tudására szükség van ahhoz, hogy egy ilyen film készülhessen ? foglalta össze Rajk László a történteket.

Sipos Gábor, a film egyik producere elmesélte, hogy a film alkotói, akik nemrég tértek haza Los Angelesből a Golden Globe-díj átvétele után, francia pezsgőt bontottak, és együtt drukkolva várták az Oscar-jelölések bejelentését. Mint fogalmazott, a jelölést a legnagyobb megtiszteltetésként értékelik. Pillanatnyilag a Saul fia sikere szakmai pályafutásának legnagyobb csúcsa. ? Amikor először láttuk az összevágott verziót, felhívtuk a rendezőt, és azt mondtuk neki: egy gyémánt van a kezünkben, csak tudnunk kell vele élni. Az gondolom, az alkotói csapat az első pillanattól teljes hittel és nagyon nagy odafigyeléssel dolgozott a filmen. Sok fiatalnak készült, reméljük, hogy valóban nemzedékekre lesz nagy hatással. Nyáron már szerveztek fiatalok számára vetítéseket, és újabbakat is terveznek a gimnazista korú közönségnek. Az gondolom, hogy be fog íródni a filmtörténeti könyvekbe ? mondta.

Szóljon hozzá!