ZETApress

hírportál

Kosok Kishantoson

Kosok KishantosonAz idei év egyik legnagyobb művészfilmes meglepetése a gyönyörű tájakra kalauzoló Kosok című film. A juhtenyésztő testvárpárról szóló film december 10-én látható országosan a magyar mozikban, de már a premier előtt egy különleges vetítést szervezünk belőle Kishantoson ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Az izlandi alkotás elnyerte a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon az Un Certain Regard szekció fődíját (amit tavaly a Fehér isten hozott haza), majd bejárta az egész világot és még az Oscar-díjra is esélyesnek tartja a nemzetközi filmszakma. Grímur Hákonarson rendező és Gunnar Jónsson színész október elején elkísérték a filmjüket Budapestre, hogy a Mozinet Filmnapok keretében közönségtalálkozókon is részt vegyenek, és a magyarországi látogatás alkalmából örökbe fogadtak két rackajuhot a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Ezzel a gesztussal támogatták a magyar juhfajt, amely valószínűleg a honfoglalás óta a Kárpát-medencében él, de mára csak 5%-ot tesz ki az állományuk a magyarországi juhok között. A Kosok főszereplőinek birkáit egy betegség támadja meg, ezért a faj fennmaradása veszélybe kerül. A két testvér 40 éve nem beszélt egymással, de most össze kell fogniuk, hogy megmentsék a juhokat. A rendező és a színész a Budapesten örökbe fogadott juhokat a filmbeli két testvér után Gumminak és Kiddinek nevezte el.

Az izlandi alkotók gesztusa után merült fel, hogy a filmmel tovább segítsük a magyarországi rackajuhokat és tenyésztőiket, ezért december 5-én szombaton 15 órakor Kishantos telepen a mozipremier előtt lesz látható az alkotás, mely 16 éven aluliaknak nem ajánlott! Kishantos a Fejér megyei Hantos és Mezőfalva települések között helyezkedik el, Hantostól 3 km-re balra egy tujasor vezet be a központhoz, pontosan a 22. km-kőnél. A helyszín maga is különleges, a Mezőföld Népfőiskola központja, mely egy gyönyörű parkkal körbevett kúria. A kishantosi központban az ősi magyar racka juh is megtekinthető, sőt meg is vásárolható. Akik ezt igénylik, kérjük, előzetesen jelezzék! Jegyár: 500 forint/fő. A filmre jegyet csak előzetesen lehet rendelni, a jegy ára a helyszínen fizetendő.

Kishantos

A Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot nem gazdák, hanem egy erre a célra 1998-ban civil szervezetek által alapított nonprofit Kft. üzemeltette. Kishantos Hantos községhez tartozó major, ahol valamikor a két világháború között több mint harminc család élt, ma már csak kettő. A 60 darab racka a nonprofit kft. tulajdonában van.

A Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság egy tudományos alapokon német és magyar szakemberek által tervezett gazdaság volt. A racka, mint extenzív tartásra alkalmas ősi magyar fajta, ellenálló és igénytelen, így különösen ideális volt arra a célra, hogy az élővizek védelmét szolgáló gyepterületeken legeljen. Különleges megjelenésével, csavart szarvával jól illeszkedik a magyar tájba. Gyapja hosszú és erős szálú, különösen szőnyeg készítésére alkalmas. Régen a honfoglaló magyarok jurtáit is ebből csinálták. Húsa is ízletes.

A film előtt, 11 órától bemutatjuk a Kishantosi Vidékfejlesztési Központot és a Mezőföld Népfőiskolát, 13 órakor pedig előzetes megrendelés esetén ebédet, kávét, üdítőt szolgálunk fel, melynek költsége 2500 forint/fő. Aki csak a birkákat szeretné megnézni vagy megvásárolni, 14 órára várjuk szeretettel! ? Mezőföld Népfőiskolai Társaság kishantos@datatrans.hu +36-30-514-5274

Szóljon hozzá!