ZETApress

hírportál

Texas a Puskinban

Tegnap este az Olasz Filmfesztivál utolsó előtti napján Fausto Paravidino 110 perces Texas című alkotásán tapsolhattunk. Egy baráti társaság életébe tekinthettünk be, akik szombatonként jönnek össze az egyik barátnő lakásán. Különböző történetek kerülnek elő, melyeket összeköt a harag, az ellehetetlenült sorsok mögött lappangó rosszindulat és a megváltás iránti vágy. Dávid és szülei csődbe jutott boltja, földműves szüleivel tanyán élő Gianluca, Maria és Alessandro vágyik a jobbra.

A film három szombat éjjelt mutat be a táraság és más emberek életéből. Egy novemberi, egy karácsonyhoz közeli decemberi és egy februári éjszakai történetet láthatunk. A főszereplők gondolatban eljutnak odáig, hogy valamilyen szörnyűséget kövessenek el, s némelyikük meg is valósítja ötleteit.

Bűnügyi regény volt a fesztivál nyitófilmje

Adósak vagyunk még a múlt csütörtöki nyitófilmnek, a Bűnügyi történetnek a tartalmával. A libanoniként ismert bűnöző le akarja győzni Róma alvilágát. Példa nélküli terve érdekében létrehozz egy kegyetlen és nagyon jól szervezett bandát. Vezéreik állandóan változnak a 130 percben bemutatott 25 év során. Libanoni, Freddo és Dandy történetei szorosan összefonódnak a terrorizmus és a mészárlások történetével.

Filmvászonra került a ?80-as évek feszültségének stratégiája és a Tiszta Kezek Olaszországának sötét története. S miközben Dandy nőjének, Patriziának a szívét akarja meghódítani, Scialora felügyelő üldözőbe veszi a bandát. Hogy hol sikerül célba érnie, azt nem csak a moziban, de a filmnek alapul szolgáló azonos című regényből is megtudhatjuk, melyet Giancarlo de Cataldo írt. A filmet Michele Placido rendezte. Az olasz nyelvű alkotást magyar feliratozással mutatták be a Puskin moziban.

Szóljon hozzá!