ZETApress

hírportál

Egy hét múlva 13. Anilogue

Új helyszínekkel bővül az immár 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, melyet november 25-29-e között rendeznek meg Budapesten. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban, az Art+ Cinemában és a Szlovák Intézetben futnak majd a világ legfrissebb és legizgalmasabb rajzfilmjei.

Idén hat egész estés animáció és harminc rövidfilm versenyez. Az Anilogue 2015 fókuszában Szlovákia. A fesztivált A próféta című epizódfilm nyitja ? melynek különböző fejezeteit a világ legnevesebb animációs rendezői készítették ?, és Charlie Kaufman első animációja, a velencei fesztivál nagydíját elnyert Anomalisa zárja. Az Anilogue egyik színfoltja Gryllus Vilmos koncertje lesz ? tudtuk meg Tamás Dorkától.

A világ animációs termésének legjavát felsorakoztató 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon idén tizenhat egész estés animáció látható majd, melyek közül hat verseng a fesztivál fődíjáért. A francia Simon Rouby rajzfilmjében a 12 éves Adama bátyja hirtelen eltűnik az eldugott nyugat-afrikai faluból, ahol élnek és Adama úgy dönt, megkeresi őt. Christian Desmares és Franck Ekinci: April és az ál-világ című alkotásában egy párhuzamos világtörténet szerint 1941-ben V. Napóleon uralkodik Franciaországban, ahonnan misztikus körülmények között sorra kezdenek eltűnni a tudósok. Egy April nevű fiatal lány igyekszik kideríteni, mi ennek az oka.

A román Anca Damian: Varázshegy című doku-dráma animációja egy Párizsban letelepedett lengyel menekült, Adam Jacek Winker életrajzát követve halad át közel fél évszázadnyi történelmen. A japán Keiichi Hara: Hokusai kisasszony című alkotása egy lendületes portréfilm Hokusai mester lányáról, O-Eiről, egy szabad-szellemű, szókimondó és nagyon tehetséges nőről. A francia Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli: Fantomfiú című filmjében egy titokzatos gengszter megsebesít egy nyomozót, Alexet. A kórházban, ágyhoz kötve, Alex összebarátkozik a kis Leóval, akinek különleges képessége, hogy ki tud lépni a testéből. Végül Hyung-yun Chang dél-koreai rendező A szatellitlány és a tehén című animációjában Il-ho-t, a KITSAT?1 szatellitet fellövik az űrbe, hogy megfigyelje a Földet. A műhold érdeklődni kezd az emberi szív után.

A fesztivált november 25-én, szerdán 19 órakor az Urániában A próféta című alkotás nyitja, melyben egy kitalált szigeten Almitra, a csintalan nyolcéves kislány találkozik egy politikai fogollyal, Mustafával. Ebből a véletlen találkozásból valószínűtlen barátság alakul ki. Kahlil Gibran számtalan nyelven megjelent klasszikusából az animáció legnevesebb alkotói ? többek között Tomm Moore, Roger Allers és Bill Plympton ? közösen készítettek rajzjátékfilmet. A 13. Anilogue-ot november 28-án szombaton 19 órakor (ismétlés: vasárnap 15 óra) Charlie Kaufman és Duke Johnson a velencei fesztivál nagydíját elnyert Anomalisa című animációja zárja az Uránia moziban.

A rövidfilmek versenyében 30, közelmúltban készült animáció vesz részt, 16 országból ? köztük Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borcsa: Limbo Limbo Travel című alkotása ?, melyeket 1000 nevezett kisfilm közül választottak ki. A versenyfilmeket idén is nemzetközi zsűri bírálja el. A rövidfilmes zsűri tagjai: M. Tóth Géza, Bjoern Bartholdy és Stephan Roelants ? utóbbi rendezte az Anilogue-on futó Rendkívüli mesék című egész estés animációt ?, az egész estés filmek versenyénél pedig Peter Budinský, Or Fleishera és Temple Réka.

A 2015-ös program minden eddiginél gazdagabb. Lesz japán, litván és világpanoráma szelekció, Visegrad Rallye és egy vizsgafilm válogatás Franciaorszából. A Cartoon D’or válogatásban bemutatkoznak az idei európai animációs nagydíjra jelölt filmek, láthatjuk a svájci Fantoche fesztivál díjnyertes alkotásait, a lengyel O!PLA közönség-kedvenceit, a PAF Other Visions szekció pedig egy különleges válogatást ad olyan audiovizuális munkákból, amelyek az animációt vegyítik egyéb művészeti ágakkal. Az Anilogue 2015 fókuszában Szlovákia áll, így a Szlovák Intézetben is lesznek ? ingyenes ? vetítések. A fesztivál egyik színfoltja november 28-án 21 órakor az Urániban az Animált Éj, melyben 300 percnyi lenyűgöző és egyben rettenetesen félelmetes alkotás lesz látható. A gyerekeket szombaton reggel 9:30-kor ingyenes animációs workshop várja az Urániában, 10:30-kor pedig Gryllus Vilmos ad koncertet.

Szóljon hozzá!