ZETApress

hírportál

Fapados filmfesztivál Pécsett

Vass Teréz az Utolsó időkbenBefejeződött az V. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál, melyben az elmúlt évhez képest húszmillió forinttal kevesebből gazdálkodtak a szervezők. A feltúrt Pécs is alaposan megváltozott. A korábban megszokott utcai transzparensek idén nem hirdették a fesztivált.

A központ és a többi helyszín messzire voltak egymástól, így jelen sorok írójának is nehéz döntést kellett hoznia, amikor Báron György filmkritikus professzor work-shopja, vagy két versenyfilm megtekintése között kellett választania.

Nem voltam szerencsés a filmek kiválogatásában, bár hét filmet láttam ? amely több mint a 12 versenyfilm fele ?, csak egy díjazottat sikerült megcsípnem. A boszniai Aida Begec: Hó című alkotása ? amely nálam a fődíjára is esélyes lett volna ?, nyerte el Pécs Város Díját ? tudtuk meg Szarvas Istvántól.

Nézzük a többi hat díjazott filmet is. A CinePécs V. nemzetközi zsűrije a szlovén Igor Korsic elnökletével a román Andrei Gruzsincski: A Másik Irina című filmjének ítélte a fesztivál fődíját, a tízezer euró értékű Proxima-díjat. Indoklásul elmondták, hogy egy egyszerű, de ugyanakkor tökéletesen elmesélt filmet díjaztak. A történet univerzális. Mese egy elképesztő kitartással rendelkező emberről, aki elvesz az akadékoskodó és kegyetlen bürokrácia útvesztőjében. Ugyanakkor különleges történet a mai kelet-európai életérzésről, amelynek főhőse az alázatos, de soha le nem győzött ember, aki kétségbeesette akarja kideríteni az igazságot.

Jarov Gardev: Zift című filmje kapta a Diák-zsűri díját, a Goran Devic és Zvonimir Juric által rendezett Fekete ruhások a Duna Televízió különdíját, Mátyássy Áron: Utolsó idők című műve az Európa kulturális fővárosa-díjat. A legjobb színésznőnek járó díjat Vass Teréz kapta (Utolsó idők), míg a legjobb színész díjat Mokos Attila kapta Vladimir Balko: Lelki béke című filmjében nyújtott alakításért. Az Utolsó idők sajtóbemutatója szerda délelőtt 10-kor lesz a Toldi moziban, míg a közönség jövő csütörtöktől láthatja a Budapest Film forgalmazásában.

Az általam megnézett hét filmből a következőkben hárommal kívánok foglalkozni. A című film Kelet-Boszniában játszódik. A nyolc szereplőből hat nő, egy nagyapa, négy lány egy kisfiú és két üzletember. Két üzletember érkezik Slavnóba, és pénzt ígérnek a falubelieknek, ha kiköltöznek a házukból. Az embereknek dönteniük kell. Vihar tör ki és a bezárt emberek megtudják az igazságot. A gyönyörű táj és a szereplők kitűnő játéka teszi emlékezetessé a drámai történetet.

A szerelem és egyéb bűnök. Újbelgrád a szocialista-realista jövőt megtestesítő városrész. A főszereplők negatív tulajdonságokkal és pozitívval egyaránt rendelkeznek, ennek ellenére elnyerik szimpátiánkat. A helyi gengszter könyvelője, a csinos Anica elhatározza, hogy meglopja főnökét és a pénzzel külföldre megy.

Az Üveggolyók cseh film. Nőkről és férfiakról szól, arról, hogyan küzdenek állandóan egymással és egymásért. Kezdődik a homokozóban és a halállal sem ér véget. Megdöbbentő jelenet, amikor az idős nő nem hajlandó férje utolsó kívánságát teljesíteni, aki halálos ágyán azt szeretné, hogy verseit behozza a felesége, de ő azzal hárítja ezt el, hogy gyenge hozzá, s helyette inkább befőttel tömködi.

A hét filmre jellemző volt, hogy a szerelemről és az erőszakról szóltak és majdnem mindegyikben volt gyilkosság. Amíg a korábbi fesztiválokon megjelentek a rendezők és a színészek a film végén, ez most a tizenkét film bemutatóján összesen kétszer fordult elő. A szlovén filmnél az elején bejelentették a rendezőnőt, majd a végén közölték, hogy mégsem ért ide. Sajtótájékoztatók sem voltak, viszont Szekeres Dénes fesztivál-igazgató a rendelkezésünkre állt. Vele való beszélgetésünket később közöljük ? ígéri Szarvas István.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Utolsó idők a Toldiban | ZETApress

Szóljon hozzá!