ZETApress

hírportál

DVD az Urániában

Ének a búzamezőkről 3DSzőts István: Ének a búzamezőkről (1947) című betiltott filmjének restaurált változatát tűzi műsorára az Uránia Nemzeti Filmszínház. A DVD-bemutatóval egybekötött díszvetítés szeptember 30-án szerdán délután lesz. A DVD lemez októbertől kapható a boltokban ? tudatta a MaNDA.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívumban (MaNDA) elkészült Szőts István Ének a búzamezőkről című filmballadájának teljes körű restaurálása. A Móra Ferenc regényéből 1947-ben készült remekművet annak idején maga Rákosi Mátyás tiltotta be, narodnyiknak, vallásosnak bélyegezve. Első ismert nyilvános vetítése 1968-ban volt, a Budapesti Műszaki Egyetem filmklubjában, 1976-tól egy keskeny műsorsávban vetítette a Filmmúzeum, szélesebb nyilvánosság elé azonban csak a rendszerváltás után került.

A Görbe János, Szellay Alice, Bihari József, Bánhidi László főszereplésével készült stílusteremtő alkotás a lelkiismeret drámája. Az I. világháborús hadifogságból hazatért Ferenc szörnyű titkot rejteget: hadifogolytársa, Rókus halálát ő okozta, mert megtagadta tőle az utolsó falat kenyeret. Otthon, kisfia érdekét is szolgálva, elveszi Rókus özvegyét. A földek ugyan összeboronálódnak, de Péterke halálakor Ferenc bevallja Etelnek ?bűnét?. Hiába derül ki közben, hogy Rókus él, az asszony tudata elborul, egy szektába menekül, majd a mocsárba öli magát?

A film teljes körű restaurálása 2015-ben a MaNDA kezdeményezésére, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a Focus Fox Stúdióban valósult meg. A négy hónapos munkálatok során kockáról kockára tisztították meg az eredeti nitrofilmet a megszámlálhatatlan sérüléstől, filmhibától, torz hangját is restaurálták. A film fényvilágának újrateremtésében Sára Sándor operatőr-rendező, Szőts István tanítványa működött közre.

A kiadványon helyet kap Szőts István: Kövek, várak, emberek (1955) című, Hollókő egy napját, népszokásait megörökítő dokumentumfilmje, a filmarchívum saját restaurálása is. Az Uránia Kávézóban 16 órakor kezdődő rendezvény a film DVD bemutatójával kezdődik. Ennek keretében kis ízelítőt láthatunk a kiadvány másik, unikális extrájából, Csoóri Sándor és Hanák Gábor 1988-as életmű-beszélgetéséből. A forrásértékű beszélgetésben az OSZK Történeti Interjúk Tára számára Szőts István mintegy 10 órában idézte fel életét, filmjeinek keletkezését, megvalósulatlan terveit. A lemezre ebből a filmre vonatkozó 46 perces anyag került.

Az ezt követő beszélgetés résztvevői: Szőts Istvánné Gyenes Mária, Sára Sándor operatőr-rendező, Kósa Ferenc rendező, Gazsy Csaba, a Focus Fox Stúdió főrestaurátora, Moldován Márton, a MaNDA restaurátora és Fazekas Eszter kiadványszerkesztő. A restaurált digitális mozikópia vetítése 17 órakor kezdődik a Díszteremben, melyen a nagyközönség 1000 forintos kedvezményes jegy megváltásával vehet részt. A vetítést Szőts Istvánné Gyenes Mária és Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitja meg.

Szóljon hozzá!