ZETApress

hírportál

Drifter a BIDF-en

DrifterRicsit környezete folyton arra kényszeríti, hogy behúzza a kéziféket. De mint minden vagány srác, Ricsi sem akar megfelelni senkinek: otthagyja az iskolát, mert ő valaki szeretne lenni. Most, azonnal, 17 évesen! ? láttuk tegnap este az Uránia Filmszínházban a Budapest International Documentary Festival (BIDF) nyitófilmjeként.

A jogsi nélküli illegális rodeók, a hajnalig tartó bulik, a rendőrök elöli futás és a szüleivel való állandó viták a hétköznapjai részévé válnak. Ricsi elhatározza, hogy kipofozza roncs BMW-jét a kertvégi disznóólból kialakított garázsban, hogy elindulhasson a vidék híres rallye versenyén. Mindent megtesz, hogy összeszedje ehhez a pénzt, amiből persze még több probléma születik? Zsaruk. Csajok. Rommá tört kocsik láthatók a Drifter című 72 perces magyar?német fikciós dokumentumfilmben.

A film meghívást kapott és részt vett a DOK.Incubator 2014-es műhelysorozatán. A Driftert az Európa Filmakadémia beválasztotta a legjobb 15 dokumentumfilm közé. Főszereplő: Steinbach Richárd. Operatőr: Becsey Kristóf, Hörcher Gábor. Vágó: Thomas Ernst. Zeneszerző: Kalotás Csaba. Producerek: Iványi Marcell, Hörcher Gábor, Marieke Bittner. Gyártó: KraatsFilm Kft. Koproducer: Weydemann Bros. GmbH. Támogatók: Magyar Nemzeti Filmalap és a Robert Bosch Alapítvány. A Drifter egy különleges módszerrel forgatott film: öt évig készült amatőr szereplőkkel, kétfős stábbal, 200 órányi nyersanyagból összevágva. Dokumentumfilm is meg nem is, játékfilm is meg nem is? Ricsi történetét október 29-től keresd a Budapest Film mozijaiban és vidéken!

Hörcher Gábor egyetemi tanulmányait az ELTE Pszichológia szakán kezdte meg, majd a Jogi Karon folytatta, végül az ELTE Filmtudomány MA gyakorlati szakirányán fejezte be. Dolgozott pincérként Londonban és mint mixer Görögországban. Élt az USA-ban, Franciaországban és Kambodzsában, ahol emberi jogokat és angolt tanított a helyi egyetemen. 2008-ban kezdett együtt dolgozni Iványi Marcell rendezővel, akivel közösen működtetik a filmeket és színházi darabokat gyártó produkciós cégüket, a KraatsFilmet.

IDFA, Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál 2014 ? a zsűri a díjátadón: A Drifter egy gyönyörűen kivitelezett, lebilincselő portré egy tinédzserről, aki nem tudja összeegyeztetni mindent elsöprő ambícióját és azt a tényt, hogy nem képes egyesbe kapcsolni életét. A film finoman érzékeny, gyönyörűen van fényképezve, a hangdizájnja hibátlan és úgy tűnik sose tér le a tökéletes útról.

Fünf Seen Filmfesztivál 2015 ? a zsűri a díjátadón: A film tökéletes dramaturgiával meséli el a főhős néhol tragikus élettörténetét, ugyanakkor sosem veszít könnyed hangvételéből. Egyetlen jelenet vagy dialógus sem tűnik kényszerűnek vagy feleslegesnek, épp ellenkezőleg, összességében lenyűgöző intimitást teremtenek a főszereplővel. A rendező tökéletes biztonsággal választja meg a képeket. A montázs ritmusossága pedig még közelebb hozza a nézőt a vidéki magyar fiatalember életéhez. A film drámai és izgalmas módon mesél arról, hogy egy fiú az egyhangúság és a reménytelenség elől, hogyan menekül az álmaiba. A rendező elszántsága, szenvedélye és kitartása, továbbá az a tény, hogy a filmet 5 éven keresztül forgatták hatalmas elismerést érdemel. A zsűri ezek alapján értékelte kiemelkedőnek az alkotást a bámulatosan erős versenyben. Egy film, amit mindenképp meg kell nézni!

Szóljon hozzá!