ZETApress

hírportál

Amazónia világpremierje

A kígyó öleléseKaramakate, a nagy-hatalmú amazóniai sámán, törzsének utolsó képviselője a világtól elvonultan, a dzsungel mélyén él ? láttuk tegnap este a Corvin tetőn A kígyó ölelése (El abrazo de la serpiente / Embrace of the Serpent) című 125 perces fekete-fehér, kolumbiai, pszichedelikus kalandfilm elővetítésén.

A magány évtizedei chullachaqui-vá változtatták, olyan emberré, aki emlékek és érzelmek nélküli üres kéregként létezik. Életét azonban felrázza egy amerikai etnobotanikus érkezése, aki a Yakrunát, a szent varázsnövényt keresi, amely megtanít álmodni. Együtt indulnak Amazónia szívébe, és utazásuk során a múlt, a jelen és a jövő egybeolvad, Karamakate pedig lassan visszanyeri elveszett emlékeit.

A történet a sámán és a két megszállott fehér ember road movie-ján túl Ciro Guerra, a kolumbiai rendező kezében az őstermészet és a globalizáció örökös küzdelméről szóló gigantikus parabolává nemesül. A film egy őslakos szemével láttatja a gyarmatosítás groteszkségét, a hittérítés bornírtságát, és egy valódi ayahuasca-szeánsz után nekünk szegezi a kérdést: vajon elég bölcsek vagyunk ahhoz, hogy örökségünket ne játsszuk ki mohó anyagi érdekeknek?

Szereplők: Jan Bijvoet, Antonio Bolivar, Nicolás Cancino, Brionne Davis, Nilbio Torres. Ciro Guerra filmje Cannes-ban a Rendezők kéthete-szekció fődíját kapta meg, ezután nem meglepő fejlemény, hogy Kolumbia ezt az alkotást jelölte az Oscar-díjra. Bemutatója ? mely egyben világpremier! ? Budapesten és Pécsett szeptember 24-én lesz csak 12 éven felülieknek a magyarhangya forgalmazásában.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=enNHm3FszKQ[/youtube]

Szóljon hozzá!